Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lesújt a vihar és a jégeső! Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki az OMSZ


A veszélyjelzés szerint a két megye egyes járásaiban hevesebb zivatar kialakulására kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: ma elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve máshol sem lehet kizárni a kialakulásukat. Az északkeleti tájakon késő délutántól heves zivatar előfordulására is van esély. A zivatarokhoz viharos, 60-80 km/órás széllökések, 1-2 cm-es jéggel járó jégeső és helyenként felhőszakadás is társulhat. Intenzív zivatarokat 2-3 cm-esnél nagyobb jég és károkozó, 90 km/óra feletti szélroham kísérhet.

Az esti órákban a zivatarok lecsengenek északkeleten és elhagyják az országot. Hajnalra virradóra nyugat felől a záporok mellett kis eséllyel zivatarok sodródhatnak a Nyugat-Dunántúl térségébe – írták.

Többfelé extrém UV-B sugárzás várható kedden

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint kedden a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön extrém UV-B sugárzás várható, mindkét régióban meghaladja az UV-index a 8-as értéket.

Az ország többi részén is várhatóan nagyon magas lesz az UV-B sugárzás, ott az UV-index a 7-es érték felett alakul.

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perces napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt.

A várható UV-B értékek területi eloszlása itt található.

Az előrejelzés szerint kedd délelőtt a Dunántúlon még felhősebb lehet az ég, majd ott is napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadékra az ország nagy részén nem kell számítani, legfeljebb elvétve fordulhat elő egy-egy zápor. Az északnyugati szél többfelé megélénkül, illetve késő délutántól a Dunántúlon délies irányba fordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű. (MTI)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük