Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Lejár a Covid miatti moratórium az autók műszakijára: százezrek rohanják meg a vizsgahelyeket


Az állam nem készít hivatalos átfogó kimutatást arról, hogy hány lejárt műszaki vizsgával közlekedő autó lehet forgalomban, az viszont biztos, hogy június 30. után bárkit megbüntethet a rendőr, aki nem újíttatja meg a vizsgát és így használja autóját.

Fotó: pixabay.com

Sokan az utolsó pillanatig halogatnak, de egy budapesti vizsgabázis vezetője szerint egy hónappal a vizsgamoratórium lejárta előtt már jelentősen nő az érdeklődés – írja a Telex.

Sok autón látszik, hogy évek óta nem nézte át szakember és gazdáik simán közlekedtek a kisebb hibák ellenére is.

Autónként körülbelül negyven percig tart a kötelező időszakos műszaki vizsga, de érdemes inkább 1-1,5 órával számolni az ügyintézés miatt. Mivel a villanyautókhoz érintésvédelmi szakembert is kell hívni, gazdáik további várakozásra számíthatnak az országszerte több száz helyen működő, magánkézben lévő műszaki vizsgabázisokon.

A Lepo 01 Kft. nevű független budapesti állomáson éppen a múlt héten kezdett jelentősen emelkedni a forgalom, mert sokan most kapnak észbe, hogy hamarosan véget ér a műszakikra és egyéb lejáró okmányokra vonatkozó moratórium, amelyet az állam a járvány elején vezetett be.

A Magyar Autóklub negyvennégy ellenőrzőpontot üzemeltet, amelyeken évente körülbelül százezer autó fordul meg, számuk 2020-ban 4,3 százalékkal csökkent, majd tavaly további 7,3 százalékkal.

Sipka Gábor, a szervezet főtitkárhelyettese elmondta, hogy a roham első jeleit már tapasztalják, hiszen április első heteihez képest május azonos időszakában 47 százalékkal ugrott meg az időszakos vizsgára érkező autók száma.

Hozzáteszi, a vizsgák normaidejét be kell tartaniuk, vagyis nem rövidíthetik le az ellenőrzést csak mert sokan várnak. E helyett bővített munkarenddel és hosszított nyitvatartással próbálják kompenzálni a várható nehézségeket.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: Telex