Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Legsötétebb szakasza felé tart az orosz-ukrán háború: minden idők legvéresebb csatái kezdődhetnek el napokon belül


Napokon belül vége lehet a háborúnak, ha az ukrán fél teljesíti az orosz feltételeket – ezt állította a Sky Newsnak adott interjújában Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az ATV Híradója által megkérdezett szakértők szerint ez csak kommunikációs terelés.

Forrás: Reuters

Oroszország stratégiát váltott, tüzérségi erejét bevetve, bekerítő hadműveletre készül a Donbaszi régióban. Az elemzők azt mondták: minden idők legvéresebb csatái kezdődhetnek el napokon belül. Az ATV Híradójának riportja.

Riadtan bújik édesapjához egy ukrán kisfiú. Az elmúlt napokban Kelet-Ukrajnában elszabadult a pokol, a lakosság menekül:

A háborúnak napokon belül vége lehet – ezt az orosz elnök szóvivője a Sky Newsnak adott interjújában mondta. „Ez erőteljesen függ attól is, hogy az ukrán fél milyen mértékben hajlandó teljesíteni az orosz feltételeket” – fogalmazott.

Tarjányi Péter szerint Dimitrij Peszkov kijelentése orosz vágyálom, egy kommunikációs terelés. A biztonságpolitikai szakértő szerint Kijev nem fogadja el Moszkva diplomáciai követeléseit.

„Ezzel szembe megy az is, amit láthatunk egyébként a hírekben, hírszerzési jelentésekben akár Nagy-Brittania, akár az Egyesült Államok és a NATO részéről, hogy egyébként nagyon komoly fegyveres összecsapásra készül az orosz hadsereg, meg akarja semmisíteni a kelet-ukrajnai ukrán katonai erőket” – fejtegette a nemzetbiztonsági szakértő.

Oroszország stratégiát váltott. A harcvonal 420 km-re keletebbre került. Kijevből, Csernyihivből és Sumy városból az orosz erőket átcsoportosítják a Donbaszi térségbe, hogy az ott lévő ukrán erőket úgynevezett anakonda gyűrűbe bekerítésék, elfoglalva ezzel Donyeck, Luhanszk megye ukrán fennhatóság alatt álló területeit.

„Most már azt csinálja az orosz haderő, amiben hagyományosan jó. Használja a jelentős tűzérségi képességét, amihez a jelenlegi ukrán fegyvertípusok már nem elegendőek”

 – közölte Híradónkkal Jójárt Krisztián, aki azt is elmondta, Ukrajna ezért próbál továbbra is fegyvereket kérni a nyugattól.

Hozzátette: „Ezért gondolom azt, hogy ez a konfliktus még korántsem ért véget, az pedig nyilvánvaló, hogy nagyon véres lesz. Amit Bucsában láttunk, az azt hiszem, csak a jéghegy csúcsa”.

Resprerger István úgy látja elhúzódó, felőrlő háború várható, nagy emberáldozatokkal: „Napi 250-350 légicsapás is be fog következni, tovább gyengítve ezzel az ukránokat. Ha bezárul a gyűrű, akkor az ellátásuk rettenetesen nehézzé válik. Így is gondot jelent hiszen a Kijevbe megérkezett logisztikai, lőszer robbanóanyagotokat legalább 600 km-re el kell juttatni a Donyecki medencébe” – fejtegette a biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár.

A szakértő hozzátette: csak a szinte borítékolható orosz győzelem után kezdődhetnek meg a béketárgyalások, melynek alapját a donyecki, luhanszki, krím és kerszoni területek elcsatolása adja majd.

atv.hu