Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Lefújt egy stadionfelújítást az állam, viszont 400 millióért vesznek Teqball pályákat az iskoláknak


Lengyel Róbert polgármester Facebook-bejegyzésében tájékoztatott a fejleményekről. A honvédelmi minisztérium államtitkára tájékoztatta a városvezetőt, hogy korábban a siófoki futballstadion fejlesztésére biztosított összeget zárolták az önkormányzatunk számláján. A projekt előkészítésére eddig elköltött összegen kívül a megmaradt összeget – milliárdokat –  rövidesen vissza kell utalnunk az államkasszába.

„Ebben a helyzetben nem volt váratlan és bizonyos szempontból tán meg is értem”  – kommentálta a döntést Lengyel. A kormány nemrég döntött arról, hogy azon állami beruházásokat, amelyeknek még nem indult el a kivitelezése, felfüggeszti.

Eközben a szakképzési centrumok közel 400 millióért vásárolhatnak Teqball-asztalokat. Ennyi pénzből 750 darabra futja az uniós közbeszerzési pénzekből. Egyébként a Teqball egyik kifejlesztője a milliárdos Gattyán György.

Az uniós közbeszerzési értesítőből kiderül, hogy a Teqball Kft. 750 Teqball pályát szállíthat a szakképzési centrumok részére, és nem is kevésért, nettó 393 millió forintért – írja a Hvg. A közzététel nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményét az ajánlatkérő Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal közölte.

A Teqball Kft. 2013-ban alakult, tulajdonosa a luxemburgi bejegyzésű Teqball Holding S.á r.l. A cég múlt évet 2 milliárd 107 millió forint nettó árbevétel mellett 2 milliárd 72 millió adózás előtti veszteséggel zárta. Maga a Teqball Kft. a G7 egyik februári cikke szerint a különféle tao-, egyéb MLSZ-forrásokat, állami és uniós támogatásokat nézve összesen 1,5 milliárd forint támogatásban részesült. Mindez azért is különös, teszi hozzá a lap, mert a sport közel sem nevezhető világsikernek: a 2021. decemberi világbajnokság meccseinek nézettsége a YouTube-on 3-4 ezer megtekintésnél járt a mérkőzések után két-három héttel. A szövetség honlapjának adataiból pedig az derül ki, hogy világszerte 52 verseny volt 2021-ben. A milliárdos Gattyán György a Teqball egyik kifejlesztője Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter többször népszerűsítette már a Facebookján, tavaly májusban pedig egy ilyen asztal átadóján vett részt a Helsinki Olimpiai Stadionban.

A döntés értelmében a Teqball tavaly júniusban kiemelkedő nemzeti érték lett.

Forrás: hvg.hu