Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lecsapott a vízügy a tiszai árhullámra: A vízügy már a jövő év vízhiányos időszakaira készül


Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy – már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve – visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Megjegyezték: a talajrétegek nedvességtartalmáról folyamatosan naprakész adatokkal szolgál az OVF erre szakosodott előrejelzési rendszere.

A Tisza magyarországi és határon túli vízgyűjtőin az elmúlt tíz napban a sokéves mennyiséget jelentősen meghaladó csapadék – jellemzően eső – hullott. A Tiszán és a Bodrogon ennek következtében árhullámok indultak el, amelyek Dombrád és Tokaj térségében tetőznek. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor sem a magyarországi, sem a külföldi területen nem érkezett újabb csapadék, és továbbra is igen hideg időjárás jellemezte a térséget, ezért az árhullámnak nem jött utánpótlása.

A magyar folyókon levonuló árhullámok fontos vízpótlási lehetőséget jelentenek a jövőbeni aszályos időszakokra, ezért a vízügy mindenütt, ahol erre lehetőség nyílik, az érkező többletvizet csatornákba és tározókba vezeti a vízkészletek növelése érdekében.

A későbbi öntözési időszak vízigényének előzetes kalkulációjához nem csupán a visszatartott, de a talajban tározott vízmennyiséggel is tisztában kell lenniük a szakembereknek. Az adatok alapján a szeptemberben hullott csapadék a talaj felső rétegeit pozitívan befolyásolta, ám a mélyebb rétegekbe nem vagy elhanyagolhatóan tudott beszivárogni.

Az érdemleges víztartalom-növekedés a november végi-december eleji mennyiségeknek köszönhető.

Részletes információk a vizhiany.vizugy.hu oldalon találhatóak – olvasható a közleményben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük