Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lecsapott a megélhetési válság: rengetegen váltanának állást a hazai munkaerőpiacon


2023 második negyedévében tovább erősödött munkavállalói aktivitás a hazai munkaerőpiacon. Az ország minden vármegyéjében nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma, az előző év azonos időszakához képest átlagosan 44%-kal. A legnagyobb emelkedés arányosan Budapesten, Békés és Pest vármegyében mérhető. A meghirdetett állások száma azonban szerte az országban csökkent – derült ki a Profession.hu aktuális negyedéves jelentéséből

Magyarország leglátogatottabb állásportáljának 8%-kal nőtt a regisztrált állománya 2022 második negyedévéhez képest és 10%-kal több a munkakereső. Az állásportál saját adatbázisa alapján elemezte a hazai munkaerőpiac helyzetét a munkaadók toborzási trendjeire, valamint a munkavállalók álláskeresési preferenciáira és lehetőségeire vonatkozóan.

2023 második negyedében 44%-kal nőtt a Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2022 azonos időszakához képest. A legnagyobb arányban a fővárosban (54,6%-os emelkedés egy év alatt), Békés (53%), Pest (50%) valamint Hajdú-Bihar vármegyében (46%) élénkült meg a munkavállalók jelentkezési üteme. A legkisebb jelentkezésszám-növekedés Vas vármegyében volt mérhető (18%).

Országos szinten kimagasló emelkedés történt az egy álláshirdetésre eső jelentkezésszámban a közigazgatás (129%), a mezőgazdaság, környezet (105%), a vendéglátás, hotel idegenforgalom (85%), az IT programozás, fejlesztés (71%), az üzleti támogató központok (71%) és az építőipar, ingatlan 70%) kategóriákban. A legenyhébb növekedés az ügyfél- és vevőszolgálat területén volt, azonban itt is eléri a 30%-os gyarapodást a meghirdetett állásokra beérkezett jelentkezések száma év-év összehasonlításban.

„2022 őszére mérséklődött a munkáltatók aktivitása és megélénkült a munkavállalói oldal. Ez a tendencia kitartott és mostanra jelentősen felerősödött. Az összképet azonban árnyalja, hogy továbbra sem beszélhetünk a munkaerőhiány megszűnéséről, hiszen vannak területek, ahol még mindig kihívást jelent a cégeknek a toborzás, a megfelelő szakemberek megtalálása és felvétele” – mondta Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója.

2023 MÁSODIK NEGYEDÉVÉBEN AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉN ÁTLAGOSAN 23,25%-KAL CSÖKKENT AZ ÁLLÁSHIRDETÉSEK SZÁMA AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

A legnagyobb mértékben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében csökkent a toborzás volumene: közel 40%-kal kevesebb betöltésre váró állást hirdettek meg, mint tavaly ilyenkor. Ezt követi Pest vármegye 29%-os csökkenéssel, majd Baranya (28,8%), Csongrád-Csanád (27,2%), Békés (26,3%), valamint Vas vármegye (25,5%). Nógrád és Győr-Moson-Sopron vármegyékben volt mindössze 10% alatti csökkenés a vizsgált időszakban.

A különböző szakterületek közül a közigazgatás, a mezőgazdaság és környezet, valamint a jogi kategóriákban feladott álláshirdetések száma nőtt, az összes többi esetben kevesebb embert keresnek a munkaadók, mint az előző év második negyedében. Az IT programozás, fejlesztés csökkent a legnagyobb arányban (44%), amit HR és munkaügy (36%) és az üzleti támogató központok (34%) kategóriái követnek.

Az előző év azonos időszakához képest Győr-Moson-Sopron vármegyében az idei év második negyedében az építőipar, ingatlan és a marketing, média, PR területen meghirdetett állások száma nőtt a legjobban, míg a HR, munkaügy és az IT programozás, fejlesztés esetében csökkent leginkább az álláshirdetések száma. Jász-Nagykun-Szolnok területén a bank, biztosítás, bróker szakemberek toborzását leszámítva minden kategóriában csökkent a munkaerőfelvétel a vizsgált időszakban – legnagyobb mértékben (több mint 70%) az IT üzemeltetés, telekommunikáció és az ügyfél- és vevőszolgálat esetében

Pest vármegyében 71%-kal több embert keresnek a mezőgazdaság és környezet kategóriában, mint tavaly ilyenkor, a jogi területen pedig 38%-kal több a feladott álláshirdetés. E térségben a legnagyobb visszaesés az IT programozás, fejlesztés és az üzleti támogató központok terén történt (64% és 50%), de 40% feletti a csökkenés az ügyfél- és vevőszolgálat, valamint a HR, munkaügy kategóriákban is.

Az elérhető munkahelyek számában vezető Budapest hirdetésszámaiban kizárólag a jog terén mérhető emelkedés, a többi kategóriában csökkentek a betöltésre váró pozíciók, főként az üzleti támogató központok, a mérnök, az IT programozás és fejlesztés, a HR és munkaügy, az ügyfél- és vevőszolgálat kategóriákban, amelyeknél mind 30% fölötti az esés 2022 második negyedévéhez viszonyítva.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük