Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Leállhat a baleseti ellátás Magyarországon


Rendkívüli felmondását helyezte kilátásba október elsejére 68 baleseti sebész, ha a kormányzat nem teljesíti korábbi ígéreteit – írja a Népszava.

lap szerint emelték a tétet a traumatológusok. Megelégelték ugyanis, hogy a kormány még mindig nem helyezte kilátásba a baleseti ellátások finanszírozását. 

54 TRAUMATOLÓGIÁN AZ ÖNKÉNTES TÚLMUNKAVÁLLALÁSAIKAT MONDHATJÁK VISSZA A TRAUMATOLÓGUSOK.

Az új fenyegetés viszont, hogy 

AZ ORSZÁGOS BALESETI INTÉZET 68 ORVOSA OKTÓBER 1-ÉN BEADJA RENDKÍVÜLI FELMONDÁSÁT.

A lap birtokába került levélben úgy fogalmaznak, hogy annyira alulfinanszírozott a rendszer, hogy az már veszélyezteti a betegek biztonságos ellátását. Korábban már voltak hírek arról, hogy a traumatológusok őszig adtak időt a kormánynak a szakmai finanszírozásának rendezésére.

A nyár folyamán az illetékes tárcától az az ígéret érkezett a traumatológusok felé, hogy az új finanszírozási szabályok szeptembertől életbe léphetnek, nyár végéig erről választ kapnak. A költségszámításokkal alátámasztott finanszírozási javaslatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) szakértői is elfogadták némi korrekcióval. Válasz azonban eddig nem érkezett.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 68 traumatológusa szeptember 13-án egy újabb levelet írt, amit megküldtek Orbán Viktor miniszterelnöknek, Varga Mihály pénzügyminiszternek, Kásler Miklós EMMI-vezetőnek és Horváth Ildikó államtitkárnak. Ebben azt írják többek között, hogy “nagy megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy sem 2019. szeptember 1-jén, sem azt követően semmi nem történt, a Magyar Traumatológus Társaság az ígéretektől eltérően még csak értesítést sem kapott, ráadásul egyetlen kérdésünkre sem érkezik érdemi válasz. A fentiek elmaradása esetén komoly megfontolás tárgyává tesszük, jogviszonyunk rendkívüli lemondással való, tömeges megszüntetését 2019. október 1. napjával”. Azt is hozzáteszik, hogy “a Magyar Traumatológusok Társasága szeptember 27-i országos közgyűlésén előterjesztjük az önkéntes túlmunka felmondásnak, azonnali hatályú és országos szinten történő alkalmazását”.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt