Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lázmérőket teszteltek: kiderült, hogy mennyire megbízhatóak és pontosak a digitális lázmérők


A digitális lázmérők tesztje több esetben döbbenetes eredményeket hozott: a pontatlanság mellett néhány további hiányosságra is fény derült.

Kinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Miután a hagyományos higanyos lázmérőket biztonsági okokból kivonták a forgalomból, a boltokban néhány kivételtől eltekintve szinte már csak digitális termékek kaphatók, amelyek azonban nem mindig megbízhatóak. Ez derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből. A vizsgálat során a szakemberek 17 márka 31 digitális lázmérőjét – köztük kontakt és érintésmentes termékeket, illetve fülhőmérőket – vetettek alá különféle vizsgálatoknak, köztük laboratóriumi méréseknek is.

Ennyire pontosak a digitális lázmérők

A teszteredmény azt mutatta, hogy a kínálatban sajnos bőven akadnak megbízhatatlan termékek. „Az Omron GentleTemp 521 fülhőmérője például közel sem mért pontosan, ráadásul mintha ad hoc prezentált volna egy-egy számot, mert többször egymás után mérve mindig mást láttak a tesztelők a mutatóján” – számolt be az egyesület. Ha azt gondolod, ez biztosan egy olcsó termék, tévedsz: 19 ezer forintos átlagárával a mezőny egyik legdrágább lázmérőjének bizonyult.

Mint kiderült, nemcsak az árból, hanem a márkából sem lehet messzemenő következtetéseket levonni – legalábbis abból kiindulva, hogy a gyártó egy másik terméke, az Omron Flex Temp Smart MC-343F-E kontakt lázmérő 4 ezer forintos átlagára ellenére teljesen elfogadható eredményeket produkált.

De mégis mennyire mérnek pontosan a digitális lázmérők? A laboratóriumi vizsgálatok jelentős szórást mutattak. Miközben a legpontosabbnak számító Thermoval Rapid lázmérő a valós értékhez képest mindössze 0,01 Celsius-fokos eltérést mutatott, addig a másik végletet az Infrared HTD8813 jelentette.

EZ DÖBBENETES MÓDON 0,63 FOKOT TÉVEDETT.

A teszt során a pontosságon túl pontozták a termékek általános használhatóságát, illetve egy úgynevezett ejtésvizsgálatot is végeztek. Az utóbbi azt hivatott ellenőrizni, hogy a lázmérők mennyire strapabíróak, vagyis hogy néhány leejtés után is használhatóak maradnak-e. A tesztelt lázmérők többsége jól bírja a gyűrődést, ám akadtak kivételek is. Ilyen volt például a Medisana TM A79 érintésmentes vagy a Domotherm Rapid kontakthőmérő. „Mondjuk, a Medisana terméke elejtés nélkül is kifejezetten gyengén teljesít, ami a pontos mérést illeti” – jegyezte meg az egyesület.

Már 3-4 ezer forintért is vannak használható darabok

A vizsgált termékek átlagára a tesztelés idején 1500 és 25 000 forint között mozgott. Összesítésben az első három helyen kontaktlázmérők végeztek, amelyek 3-4000 forintos átlagáron kaphatóak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a fentiek fényében azt javasolja, hogy a vásárlás előtt végezz némi kutatómunkát, és szánd rá az időt, hogy utánanézz a kiszemelt termékeknek. Már csak azért is, mert van közöttük olyan is – mint az Alecto BC-19 kontaktlázmérő –, amelynek nem cserélhető az eleme, így biztosan nem lesz belőle többgenerációs darab. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében)

/divany.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük