Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lázmérők után jönnek a hőkapuk az iskolákban


Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

A Klebelsberg Központ fenntartásában működő valamennyi intézménybe kerültek testhőmérséklet mérésére szolgáló eszközök, az iskolák felkészültek a csütörtöktől kötelező lázmérésre – mondta el a szervezet elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Hajnal Gabriella, a szervezet elnöke elmondta, hogy a legtöbb helyre kézi lázmérők kerültek. A fennakadások elkerülésére a nagyobb intézményekben alternatív megoldásokat alkalmaznak:

ÍGY PÉLDÁUL A TÓPARTIBAN FALI AUTOMATA HŐMÉRŐT HELYEZTEK ÜZEMBE, A LEGNAGYOBB INTÉZMÉNYEKBEN PEDIG, AHOL REGGELENTE EGY KAPUN LEGALÁBB NÉGYSZÁZ DIÁK MEGY BE, HŐKAPUKAT FOGNAK BESZERELNI.

Az elnök jelezte, utóbbiak beszerzés alatt állnak, de öt már tesztüzemmódban van Budapesten. A hőkapu egyszerre akár húsz-harminc gyerek testhőmérsékletét is méri, így tíz perc alatt több száz diákot be tud engedni.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója közölte, hatvan székhelyintézményük mintegy 130 feladatellátási helyen biztosít mindennapos oktatást, ami 22 ezer diákot és 3500 dolgozót jelent. Hozzátette, a tankerület minden intézményében biztosítottak a feltételek a szerdától kötelező testhőmérséklet-méréshez.

Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium intézményvezetője elmondta, hogy 750 diák, 80 pedagógus és egyéb munkatárs bejutását kell megoldaniuk minden reggel. A szerda reggeli tesztidőszakban fennakadás nélkül, becsengetésre mindenki a tanterembe ért, pedig a szenzoros homlokhőmérés után kötelező kézfertőtlenítést is végeztek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iskolának ötven kézi hőmérője, két szenzoros fali hőmérője van, de hamarosan hőkaput is felállítanak.

/www.portfolio.hu/