Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Lázadnak a kereskedők, mert drákói szigorral csapnának le a fiatalkorúaknak dohányárut értékesítő trafikosokra


Az indítványról egyelőre még csak vitázott a parlament, döntés még nem született róla – írja a 24.hu.

Tavaly minden ötödik esetben, amikor a hatóság 18 éven aluliakat küldött be próbavásárlásra a dohányboltokba, kiszolgálták őket. A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége viszont tiltakozik Lázár János javaslata ellen, amely kizárná a jövőbeli trafikkoncesszió elnyeréséből a szabályszegő trafikosokat.

A tíz éve bevezetett trafiktörvény legnagyobb sikere, hogy a rendszeresen dohányzó 18 év alattiak száma a felére csökkent. Induljunk ki a trafiktörvény előtti állapotból: több mint 43 ezer helyszínen lehetett Magyarországon dohánytermékhez jutni. Értelemszerűen a jogszabályok alapján akkor is tilos volt kiszolgálni a 18 éven aluliakat, de azt mindenki beláthatja, hogy 43 ezer pontra nem tudunk ellenőrt állítani. Magával a hozzáférhetőség csökkentésével is eredményt tudtunk elérni.

– nyilatkozta Biró Marcell, a dohányipar felügyeletét is ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke a Világgazdaságnak a nyáron.

Az MDKSZ arra kérte a tárcát, fontolja meg kérésüket, és ne hozza aránytalanul nehezebb helyzetbe a kiskereskedelem egyetlen olyan ágazatát, ahol kizárólag magyar tulajdonban lévő, családi vállalkozások tevékenykednek. A trafikok sok esetben a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókban, a legkisebb települések utolsó, még működő kiskereskedelmi egységei, egyetlen munkáltatói, tették hozzá. Megjegyezték, hogy a fiatalkorúak védelmének céljával egyetértenek, és közös célok elérése érdekében eddig is számos területen együttműködtek a kormánnyal.

A Lázár-féle javaslat másik jelentős módosítása az lehet, hogy a legalább négyezer munkavállaló elszállásolására alkalmas létesítményekben dohánybolt nyílhat.

Forrás: 24.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük