Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Látványos napfogyatkozás lesz ma, melyet Magyarország minden részéről lehet majd látni


Utoljára 2015-ben volt látható részleges napfogyatkozás Magyarország területéről, ezért is kecsegtet különleges élménnyel az október 25-én, kedden a déli órákban országosan megfigyelhető különleges jelenség.

A fotó illusztráció, forrása: nytimes.com

Napfogyatkozás akkor következik be, amikor a Hold a Föld és a Nap között áll, vagyis kizárólag csak újhold idején. Mivel a Hold és a Föld pályasíkja 5,15 fokot zár be egymással ezért nem minden újholdkor takarja el a holdkorong a Napot, hanem csak akkor, ha a Hold – a Föld bizonyos részéről nézve – pontosan elfedi a Napot.

A Hold Földtől számított közepes távolsága 384 400 kilométer, de ez nem tekinthető állandó értéknek, mert földközelség idején ez a távolság 363 104 kilométerre csökken, földtávolságkor pedig 405 696 kilométerre nő. Újholdkor tehát ahhoz, hogy a Hold teljesen eltakarja a Napot,

MINDKÉT ÉGITEST LÁTSZÓLAGOS ÁTMÉRŐJÉNEK EGYFORMÁNAK KELL LENNI, ÉS PONTOSAN EGY SÍKBAN KELL ÁLLNIUK.

Ilyenkor beszélünk teljes napfogyatkozásról.

Ha a teljes napfogyatkozás idején a Hold éppen apogeumban van, vagyis a Földtől maximális távolságra áll, kisebb látszólagos átmérője miatt a Nap pereme ilyenkor izzó gyűrűként öleli körül a Holdat, ezt nevezik gyűrűs napfogyatkozásnak.

Részleges napfogyatkozás esetén a holdkorong nem takarja el teljesen a Napot, hanem annak csak kisebb-nagyobb részét fedi el. Ilyen típusú napfogyatkozást láthatunk hazánk területéről holnap, 2022. október 25-én, kedden.

Érzékelhető lesz a megvilágítás csökkenése, a fény és a színek fakulása is

Budapestről nézve a Hold délelőtt 11 óra 18 perckor lép be a napkorong elé.

A FOGYATKOZÁS LEGNAGYOBB FÁZISÁT DÉLUTÁN 1 ÓRA 25 PERCKOR ÉRI EL,

ekkor a fővárosból nézve mintegy 33 %-os lesz a napkorong kitakarása. Az ország különböző területein azonban más és más lesz a kitakarás mértéke. Legjobban az északkeleti területeken fogja elfedni a holdkorong a Napot, itt a kitakarás 39% körül várható. Ezzel szemben az ország délkeleti régiójában 28%-os lesz a fedettség.

A résleges napfogyatkozás délután 13 óra 33 preckor ér véget, a Hold ekkor fog kilépni a napkorong elől.

A HOLNAPI NAPFOGYATKOZÁS A FÖLD EGYETLEN PONTJÁRÓL NÉZVE SEM LESZ TELJES.

A napkorong legnagyobb, 82%-os kitakartsága a szibériai Ob folyam mentén Szalehard környékén lesz megfigyelhető. A jelenség szinte egész Európából, Nyugat-Ázsiából, valamint Északkelt-Afrika egy részéről fog látszani.

A hazánk területéről utoljára megfigyelhető részleges fogyatkozás idején, 2015-ben 59%-os volt a fedettség,

DE A HOLNAPI FOGYATKOZÁS SORÁN IS ÉSZLELHETŐ LESZ A MEGVILÁGÍTÁS CSÖKKENÉSE,

valamint a fény és a színek fakulása. Aki elmulasztja a keddi részleges napfogyatkozás megfigyelését, annak öt évet kell várnia a következő, Magyarországról is látható részleges fogyatkozásig.

A 2027. augusztus 2-i fogyatkozás során 47%-os lesz a napkorong kitakarása. Ha valaki ennél hamarabb szeretne napfogyatkozást látni, annak a 2026. augusztus 12-én Dél-Spanyolországból látható teljes fogyatkozás megtekintése lehet a legközelebbi látányos égi esemény.

Ha drága szemünk világa, eszünkbe ne jusson szabad szemmel a Napba nézni!

Senki ne akarja megfelelő védőeszköz nélkül figyelemmel kísérni a napfogyatkozást, mivel az rendkívül súlyos szemkárosodáshoz, sőt, akár vaksághoz vezethet! Ha valaki védőszemüveg, vagy más megfelelő védőeszköz nélkül nézi a Napot,

AKÁR MÁR PÁR MÁSODPERC UTÁN IS MARADANDÓ KÁROSODÁST SZENVEDHET A SZEME.

A fogyatkozás szabad szemmel való megfigyeléséhez legjobb eszköz a kifejezetten erre a célra gyártott egyszerű papírszemüveg, amelyet speciális napszűrő fóliával gyártanak.

Ezzel biztonságosan belenézhetünk az izzó napkorongba. Nem ajánlott sem a kormozott üveg, sem pedig például a CD-lemez, mivel ezek szűrőhatása nem bevizsgált, és éppen ezért nem is biztonságos. A fogyatkozás szabad szemmel is rendkívül látványos, mivel a Nap látszólagos átmérője nagyjából akkora, mint a teliholdé, ezért kiválóan látszik a napkorong elé bekúszó Hold takarása. Rendkívül fontos, hogy binokulárral, vagy akár egy egyszerű színházi látcsővel se nézzünk a Napba,

MERT EZ AZONNALI VAKSÁGOT OKOZ.

A csillagászati távcsövekhez gyártott napfóliák, illetve napszűrők segítségével viszont teljes biztonságban vizsgálhatjuk a Nap felszínét. A napszűrővel ellátott teleszkópokkal olyan finom részletek is megfigyelhetők, amelyek a szimpla védőszemüveggel nem láthatók.

Így például a csillagászati távcsövekben feltűnik, hogy a Hold sötét árnyékának pereme nem szabályos, hanem egyenetlen, cakkos vonal, a Hold peremén lévő hegyláncok és völgyek miatt. A teleszkópokban jól látszanak a napfoltok is, amelyek magjának, az umbrának a sötétségét érdemes összehasonlítani a holdárnyék sötétjével.

A rendkívüli égi látványosságra figyelemmel a Svábhegyi Csillagvizsgálóban ( 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 15-17 ) rendkívüli bemutatónapot tartanak, amin bárki, regisztráció nélkül is részt vehet. Itt a napfogyatkozást az ország legnagyobb refraktora (lencsés távcsöve) mellett más teleszkópokkal együtt szakszerű bemutató keretén belül lehet megtekinteni.

(Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük