fbpx
Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Lassan már ez is luxuscikk lesz – érlelődik a kávékrízis


A globális felmelegedés miatt rossz termés várható, miközben a kereslet egyre növekszik.

fotó: pixabay.com

Az európai fogyasztók, kávézók és éttermek a kávéárak folyamatos emelkedését tapasztalják. Szakértők szerint a helyzet a közeljövőben nem fog változni, sőt akár még rosszabb is lehet – írja a mandiner.hu

Árat emelnek a kávézók is

Az elmúlt hónapok során  Európa-szerte emelkedett a kávé ára. Ennek ellenére az európai kávézók többsége eddig nem emelte az árait, de a tulajdonosok nem zárják ki, hogy áremelésre lesz szükséga közeljövőben, tekintettel arra, hogy egyre csökken az árrésük.

A kávépiacon az elmúlt két évben magasabb nagykereskedelmi árakat eredményeztek a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a világjárvánnyal kapcsolatos logisztikai fennakadások, a megnövekedett kereslet, és egyéb geopolitikai események is. Erre még rárakódott az energiaárak emelkedése óa szállítási költségek 100 százalékos növekedése, valkamint az elmúlt 12 hónapban tapasztalt inflációs nyomás is.

A Fjord Coffee Roasters Berlin marketingmenedzsere, Jordan Montgomery azt mondta:

A kávéval 2019 májusában fontonként (0,45 kiló) 0,85 dolláron kereskedtek, ami 2004 óta a legalacsonyabb szint. Az év végére az ár 1,25 dollárra emelkedett. A világ fő termelőjének számító Brazíliában 2021 júliusában súlyos fagyok voltak. Két kemény éjszaka 2,50 dollárra nyomta az árat. 2022 júliusában a kávé ára elérte a 2,60 dollárt, majd augusztusban 2,16 dollárra esett vissza.

A New York-i Interkontinentális Tőzsde (ICE) diktálja a határidős szerződések és az arabica kávébab eladási árait.

Európai vállalkozásoknak lépniük kell

Az európai vállalkozóknak nemcsak a megemelkedett alapanyagár okoz problémát, hanem a  többletadók, a munkaerőhiány és a megnövekedett biztosítási költségek is.

Ezek a tényezők arra kényszerítettek bennünket, hogy költségeink egy részét áthárítsuk a vásárlóinkra, és alacsonyabb árrést fogadjunk el egyes termékeknél. Az elmúlt 12 hónapban az átlagos növekedés körülbelül 6 százalékos volt

– idézte Montgomery szavait a mandiner.hu.

A marketingmenedzser hozzátette, hogy a pörkölők eddig úgy birkóztak meg a magasabb árakkal a világjárvány idején, hogy a költségeket az online rendelést leadó fogyasztókra hárították át. A kávézók esetében azonban ez nem így van, emiatt továbbra is őket érinti a legnagyobb mértékben az infláció, a magasabb bérleti díjak és a személyzeti költségek miatt.

Egy csésze kávé 6 euró?

Szakértők szerint egy európai kávézóban ennyibe kellene kerülnie egy csésze kávénak, ami különösen igaz Németország esetén, ahol továbbra is érvényben van a pörkölt kávébabokra a 17. században kivetett adó.

A német piacon eladott pörkölt kávébab kilogrammjából 2,19 euró az államhoz kerül

– jegyezte meg Montgomery. Hasonló adót a kontinensen csak Belgiumban, Dániában, Görögországban, Litvániában és Norvégiában vetettek ki.

Németországban gyakran egy kiló ára nem több 8 eurónál – egyszerűen megfosztjuk a gazdákat a beruházások lehetőségétől

– mondta Nicole Battefeld, német kávébajnok, aki szerint a kávénak legalább 20 eurónak kellene lennie kilogrammonként a szupermarketekben is.

Gazdák, munkások, szerződések

Karl Wienhold portugál kávékutató szerint a magas nagykereskedelmi energiaárak eltérő hatással vannak a gazdákra, attól függően, hogy milyen kávéfajtát termelnek és milyen szerződéssel rendelkeznek.

Rámutatott, hogy különösen Latin-Amerikában a munkaerőhiány miatt a gazdák költségei megnőttek. Kolumbiában – világ harmadik legnagyobb kávétermelőjénél –  a munkaerőköltségek csaknem megduplázódtak.

Hallottam már olyanról is, hogy a kolumbiai kisbirtokosok a saját földjeik gondozása helyett betakarítóként dolgoznak

– mondta Wienhold.

A nagy gazdaságokat – ahol javarészt gépesített a munka – a magas üzemanyagárak érintik hátrányosan. Sok gazdálkodónak pedig a világjárvány előtt kötött határidős szerződések okonak fejtörést, hiszen most emiatt nem tudnak profitálni a magasabb árakból.

A gazdáknak el kell viselniük a termelési költségek egyéb növekedését is, például a műtrágya előállításához ott is földgázt használnak. Egyenlőre a legrosszabb félelmeik – miszerint Oroszország leállítja az exportot – még nem váltak valóra.

Csökkenő tartalékok, emelkedő árak

A második legnagyobb kávétermelőként és a robusta első számú beszállítójaként számontartott Vietnámban – a Bloomberg kereskedők körében végzett felmérések becslése szerint  szeptember végére a felére csökkennek a készletek az egy évvel korábbihoz képest.

Rosszak a globális terméskilátások is, miközben a kereslet növekszik.  Az évszázad legalacsonyabb szintjén vannak az Intercontinental Exchange raktáraiban lévő kávébab-készletek a Fitch Solutions szerint.

A globális felmelegedés sem kedvez a termelésnek

A kávét a szabadban termesztik, gyakran öntözés nélkül. Az arabica és a robusta árai eltérnek egymástól a különböző termesztési körülményeknek megfelelően. Az általánosságban a jobb minőségű kávénak tartott arabica, csak különleges körülmények között terem meg, amelyeket a szélsőséges időjárási körülmények egyre jobban veszélyeztetnek.

Kolumbia nagy részén, ahol a két esős évszaknak köszönhetően évente két virágzás és két szüret volt. Néhány éve jellegtelen eső- és napsütéses időszakok változtatják meg a virágzás ütemezését,  ami néha hónapokig késlelteti a termelést, pénzügyi nehézséget okozva a termelőknek, dolgozóknak és veszélyeztetve a szerződések teljesítését

– mondta Wienhold.

A szakértők szerint az éghajlatváltozás növelni fogja az árak ingadozását.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Don`t copy text!
%d bloggers like this: