fbpx
Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kulturális miniszter: 29 éves kor előtt lenne jó szülni, hogy legyen idő második és harmadik gyerekre is


„Néhány kérdés van, amely nem hagy éjszaka aludni, az egyik ilyen a termékenységi ráta, amely mostanra 1,6 százalékra emelkedett Magyarországon a 12 évvel ezelőtti, az unióban sereghajtó 1,2 százalékról” – mondta a Telex tudósítása szerint Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen, hétfőn Budapesten.

Fotó: MTI/Kovács Attila)

Az 59 éves miniszter szerint segíteni kell a nőket abban, hogy a jelenlegi uniós átlagot jelentő 29 éves kor előtt vállalhassák az első gyermeküket, és legyen idő még második és harmadik gyerekre is.

Ezt a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével – a férfiak számára is –, illetve a családi adókedvezményekkel akarják elősegíteni.

A magyar kormány intézkedései mögött egy összetett gondolkodásmód húzódik meg, amely figyelembe veszi az emberek alapvető szükségleteit, így például a valahová tartozás, a törődés és a biztonság iránti igényt; mindez magyarázatot ad arra, hogy a kormány mit miért tesz – mondta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen, hétfőn Budapesten.

Úgy fogalmazott, hogy a verseny és az együttműködés a világ különböző részei között annak mentén fog eldőlni, hogy a legmélyebb emberi szükségletek megszólításában ki hogyan képes teljesíteni.

A valahova tartozás érzése az egyik legmélyebb emberi szükséglet, jelen van például a hazaszeretet érzésén keresztül még olyan individualista társadalmakban is, mint az amerikai – fejtette ki.

Rámutatott: a kormány feladata megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy az emberek törődhessenek magukkal, szeretteikkel és közösségeikkel.Nem az a jó társadalom, ahol a kormány kész megoldásokat kínál, hanem az, ahol az egyének a saját erőforrásaik és szerencséjük alapján képesek boldogulni”– tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy Magyarországon a társadalom nagyra értékeli a békét és a biztonságot, hiszen az ország szomszédságában az elmúlt 30 évben két háború is zajlott.

Csák János – a miértek után a hogyanról szólva – elmondta, hogy a kormányzat kiemelt területként kezeli a társadalmi reprodukció kérdését, a technológiai fenntarthatóságot és a tapasztalatok átadását a következő generációknak.

“Néhány kérdés van, amely nem hagy éjszaka aludni, az egyik ilyen a termékenységi ráta, amely mostanra 1,6 százalékra emelkedett Magyarországon a 12 évvel ezelőtti, az unióban sereghajtó 1,2 százalékról” – osztotta meg a konferencia résztvevőivel. Ahhoz, hogy egy társadalom újratermelje önmagát 2,1 százalékos rátára van szükség; a probléma világszerte számos országban jelentkezik Dél-Korea mutatója például 0,8 százalék – világított rá.

A MINISZTER SZERINT SEGÍTENI KELL A NŐKET ABBAN, HOGY A JELENLEGI UNIÓS ÁTLAGOT JELENTŐ 29 ÉVES KOR ELŐTT VÁLLALHASSÁK AZ ELSŐ GYERMEKÜKET, ÉS LEGYEN IDŐ MÉG MÁSODIK ÉS HARMADIK GYEREKRE IS.Ezt a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével – a férfiak számára is -, illetve a családi adókedvezményekkel kívánja elősegíteni a kormányzat – hangsúlyozta.

A másik terület, amely a minisztert megfogalmazása szerint “ébren tartja” éjszaka,A KÖZEPES JÖVEDELMI CSAPDAHELYZET, AMELY A MAGYARORSZÁGIHOZ HASONLÓ DUÁLIS GAZDASÁGOKAT JELLEMZI.

A kormány ambíciója, hogy az ország növelje a hazai részt a termelésben, a kis- és középvállalati szektor megerősödjön, innovatívabb legyen, növekedjen a fejlesztők száma. Enélkül hosszabb távon a családpolitika finanszírozása nehezen képzelhető el – hangsúlyozta.

A kultúra a kormányzat számára többet jelent a műalkotásoknál, gondolkodásmód és életforma is egyben, amely alapot képez a gazdaság működtetéséhez. Nem véletlen, hogy a GDP 1,3 százalékát költi az ország erre a területre a 0,5 százalékos EU-átlaggal szemben – összegezte Csák János a Budapest Eurázsia Fórumon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: