Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Különös égi jelenség várható a hétvégén, érdemes lesz az eget kémlelni


Két fontos feltétel szükséges hozzá: a terepviszonyok és az időjárás. Az előrejelzés szerint vasárnap nagyobb az esély a Hold és a Szaturnusz együttállásának megfigyelésére.

Forrás: Stellarium-web.org

A hajnali órákban lehet majd megfigyelni őket, ha az időjárás is engedi.

Szombat és vasárnap hajnalban is látszólag közel lesz egymáshoz a keleti-délkeleti horizont felett a Hold és a Szaturnusz. Egymáshoz képest mindkét hajnalon látszólag nagyjából 7 fokos távolságra lesznek. Viszont a pirkadat miatt a Szaturnusz egyre nehezebben lesz megfigyelhető – írja az Időkép az Ng.24.hu alapján.

Megfigyelésükhöz két fontos feltétel szükséges:

Az egyik, hogy tisztán láthassunk rá a keleti-délkeleti horizontra, se domborzat, se tereptárgyak ne zavarjanak a kilátásban.

A másik fontos dolog pedig az időjárás. A jelenlegi számítások szerint szombat hajnalban alig lesz esélyünk megpillantani az együttállást, ugyanis az egész ország felett sok felhő lesz az égen. Vasárnap hajnalban viszont az északi és az északkeleti tájakon esély mutatkozik arra, hogy átmenetileg szakadozottabb legyen a felhőzet, így ezeken a tájakon a szerencsésebbek megfigyelhetik a Hold és a Szaturnusz együttállását.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük