Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Külön kórházi részleget kapnak az erőszakos betegek – Orbán Viktor rendeletben döntött a programról


Átment a társadalmi egyeztetésen, hogy elkülönített kórházi részleget kapjanak az erőszakos pszichiátriai betegek. Megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök rendelete, amely október 1-jén lép hatályba. Eszerint a kormány havi 45,4 milliót szán az erőszakos elmebetegek elkülönítésére – írja a 24.hu.

Fotó: Facebook /Orbán Viktor

A lap szerint az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló rendeletet a kormányfő kiegészítette azzal, hogy az emelt biztonságú pszichiátriai osztály Pilot programban (Biztonsági pszichiátriai program) az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet vesz részt.

A rendelet azt is rögzíti, hogy a Biztonsági pszichiátriai program havi fix díja 45 451 884 forint lesz legalább 12 hónapig.

Utána az eredmények alapján az egészségbiztosításért felelős miniszter hozzájárulásával egy alkalommal a program egy évig meghosszabbítható lesz. Megjegyezték azt is: az emelt szintű biztonságú pszichiátriai osztályon kifejezetten az erőszakos betegeket kezelik majd.

A közlönyben megjelent egy határozat is, amely szerint a programra az idei költségvetésből a gyógyító-megelőző ellátás céltartalék terhére 136,4 millió forintot kell Varga Mihály pénzügyminiszternek biztosítania.  Jövőre ez az összeg már 545,5 millió forint lesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük