Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

KSH szerint, nagyok az eltérések az átlagfizetések között – Íme a legkevesebbet és a legtöbbet fizető megyék


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók adókedvezmények nélküli nettó átlagkeresete 285 ezer forintot tett ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utolsó friss, 2021 I-III. negyedéves adatai szerint. Átlagosan a budapesti székhelyű szervezeteknél dolgozók keresték a legtöbbet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek a legkevesebbet. A vidéket górcső alá véve elmondható, hogy a legtöbb fizetést Győr-Moson-Sopron megyében vitték haza a fizikai dolgozók, a szellemi foglalkozásúak pedig – Budapestet kivéve a számításból – Fejér megyében, átlagosan bruttó 535 ezer forintot.

Nagy eltérések vannak az országban

A fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 309 ezer, míg a szellemieké 548 ezer forintra bővült. A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legmagasabb (634 ezer forint), Békés megyében pedig a legalacsonyabb (401 ezer forint) – írja a HelloVidékre hivatkozva a Hrpwr. A fizikai foglalkozásúak esetében a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron (385 ezer forint) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (227 ezer forint) képviselte.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az álláskeresők száma 2021 márciusa óta csökken, szeptember végén 26 ezer főt tartottak nyilván. Számuk az országos átlagnál kisebb mértékben, 10%-kal fogyott a járvány első évére jellemző, egy évvel korábbi magas bázishoz képest, ugyanakkor 0,9%-kal meghaladta a 2019. szeptemberi értéket. Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (52%) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, ez az arány országosan itt volt a legmagasabb. Emellett 22%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, szintén 22%-uknak érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 3,6%-uk pedig diplomás volt. Tíz üres álláshelyre az országban 95 álláskereső jutott, 4-gyel kevesebb, mint 2020 szeptemberében.

Vidéken itt a legmagasabb az átlagfizetés

Fejér megyében a KSH adatai alapján 2021-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 418 ezer, az adókedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 278 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 421 ezer, a nettó átlagkereset 280 ezer forintra emelkedett. A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 9,1%-kal múlta felül a 2020. I-III. negyedévit, folytatva a korábbi időszakok emelkedő tendenciáját. A növekedés üteme meghaladta az országos átlagot. Az alkalmazottak 2,6%-kal kevesebbet kerestek az országos átlagnál.

A bruttó keresetek a versenyszférában 8,8%-kal, 427 ezer forintra, a költségvetési szférában 9,9%-kal, 384 ezer forintra emelkedtek. Az átlagkereset a fizikai foglalkozásúaknál 8,0, a szellemieknél 10%-kal nőtt, ennek eredményeként az előbbiek átlagosan bruttó 343, az utóbbiak 535 ezer forintot kerestek.

Ezekbe a szakmákba keresik a legtöbb embert Magyarországon

Nemcsak a legkeresettebb munkákat, hanem az átlagfizetéseket is feltüntették.