Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Krumplit vásárolna a boltban? Erről jobb, ha tud


A vizsgált csomagolt burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak – közölte az MTI-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Szupermenta program legújabb tesztje alapján, amelyben csaknem 8000 laboratóriumi paraméter mértek.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, tizenhárom magyar, hét francia, négy szlovák,  két horvát és egy  osztrák volt. Felhasználásukat tekintve hat „A”, salátának való,  tizenhat „B”, főzni való és öt „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

A vizsgálaton ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék, a nehézfémek, penész és GMO esetleges jelenlétét, illetve mérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken, itt is rendben találtak mindent.

MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük