Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Közzétette a KSH, hogy mennyire szenvedte meg a magyar ipar a háború kitörését


Fél év után a március volt az első olyan hónap, amikor az előző hónaphoz képest visszaesett a magyar ipari termelés. Az autóipar járt a legrosszabbul a háború kitörésével és az amúgy is meglévő logisztikai problémákkal, az elektronika és az élelmiszeripar legalább a tavaly ilyenkorihoz képest pozitív tartományba visszahozta a teljes ipar mutatóját.

A nyers adat szerint 3,6, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az ipari termelés idén márciusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azonban azt jelenti, hogy februárhoz képest 0,1 százalékkal csökkent a termelés, tavaly szeptember óta ez volt az első hónap, amikor havi alapon visszaesést mértek.

A részletes adatokat csak később teszik majd közzé, azt viszont már most megírta a KSH, hogy a járműgyártás „számottevően visszaesett”, az elektronikai ipar és az élelmiszeripar viszont növekedett, azok visszahozták a teljes ipar átlagát éves szinten a pozitív tartományba. Nem meglepő, hogy az autóiparban komoly zuhanást mértek, az orosz-ukrán háború kitörése rátett egy lapáttal az amúgy is súlyos alkatrészhiányra, az autógyárak és a beszállítóik is csökkentették a munkaóráikat.

A januári és februári növekedés így is akkora volt, hogy az év első három hónapjában összességében 5,5 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint 2021 január-márciusában.

Virovácz Péter, az ING elemzője azt írta: mivel a héten már jött egy kimondottan jó szám a kiskereskedelmi forgalomról, és az ipar is jól teljesített legalább január-februárban, akár 7 százalék körüli GDP-növekedési adatot is láthatunk, amikor másfél hét múlva a KSH közzéteszi az első negyedéves számot. Azonban az ellátási problémák súlyosak, és nem látszik, hogy gyorsan javulhatna a helyzet, ezért az ipar egész éves teljesítménye megjósolhatatlan, rövid távon érdemi fellendülés nem várható.