Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Közüzemi órája van? Erről jobb, ha tud!


Az ellátásbiztonság érdekében az energia- és közmű-szolgáltatóknak a járvány alatt is el kell végezniük bizonyos feladatokat a felhasználók ingatlanjában. A személyes kontaktussal járó munkálatok során a szolgáltatók munkatársai betartják az egészségvédelmi előírásokat, és csak a legszükségesebb, halaszthatatlan esetekben keresik fel a fogyasztókat – írja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Fotó: Getty Images

A mérőórák éves leolvasását vagy bizonyos kötelező, az ellátásbiztonság érdekében szükséges műszaki beavatkozásokat nem lehet elhalasztani, ezért a MEKH arra kéri a fogyasztókat, hogy a megfelelő biztonsági óvintézkedések betartása mellett segítsék a szolgáltatók munkatársainak feladatellátását.A szolgáltató vagy megbízottja a felhasználási helyet – az előre nem bejelentendő ellenőrzések kivételével – egy előre egyeztetett időpontban keresi fel. Míg a mérőcserék vagy egyéb műszaki munkálatok időpontjáról levélben értesítik a felhasználót, addig az éves leolvasások időszaka a számlákon van feltüntetve. A szolgáltató munkatársának (vagy megbízottjának) igazolvánnyal vagy megbízó levéllel kell igazolnia magát. Amennyiben a felhasználó nem bízik a bemutatott dokumentumban, felhívhatja a szolgáltatót ellenőrzés céljából.

Amennyiben a felhasználó nem tartózkodik otthon, a szolgáltató munkatársa értesítést hagy a saját vagy a szolgáltató elérhetőségeivel, így a fogyasztónak lehetősége van új időpontot egyeztetni.

Az éves leolvasás elmaradása esetén a szolgáltatók jogosulttá válnak becsült elszámoló számla kiállítására, amely az előző időszak fogyasztási mennyiségén alapul.

A legtöbb szolgáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a személyes leolvasás helyett a felhasználó maga jelentse be éves mérőállását. Ennek általában a feltétele, hogy a mérőállásról jó minőségű fénykép készüljön, amit a fogyasztó a megadott weboldalon vagy applikáción keresztül juttat el a szolgáltatóhoz, a számlán lévő és az applikáción vagy az online ügyfélszolgálaton jelzett leolvasási időszakban.

A MEKH arra kéri a fogyasztókat, hogy segítsék a szolgáltatók munkatársait feladatuk ellátásában, és a helyszíni ellenőrzés, leolvasás vagy munkavégzés során figyeljenek a következőkre:

  • Tartsunk be minden egészségvédelmi előírást. Ne csak a szolgáltató munkatársán, rajtunk is legyen maszk. Tartsuk a megfelelő távolságot és szellőztessünk, esetleg fertőtlenítsünk a szolgáltató képviselőjének távozása után.
  • Fontos, hogy a szolgáltató munkatársa (vagy az általa megbízott szakember) bemutassa igazolványát vagy megbízó levelét.
  • Miután a leolvasó ellenőrzi a fogyasztási hely adatait, fényképeket készít a fogyasztásmérő állásáról. Ezek a feladatok csak néhány percet vesznek igénybe, fontos azonban, hogy a védekezési előírásokat ekkor is tartsuk be!
  • Regisztráljunk a szolgáltatónk online ügyfélszolgálatán vagy applikációján, ellenőrizzük az éves leolvasás várható idejét, és ha van rá lehetőségünk, használjuk a fényképes bejelentést.