Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Közleményt adott ki a Nébih: Újabb megyékben pusztít a gyilkos kór


Bács-Kiskun megye után Békésben két hízólúdtelepen és egy tenyésztyúk-állományban, Csongrád-Csanád megyében pedig egy ludat tartó gazdaságban találtak magas patogenitású madárinfluenza vírussal fertőzött egyedeket a hatósági ellenőrzésen. A telepeket felszámolják. Az új kitörések több mint 65 ezer baromfit érintenek, de ezek mellett Bács-Kiskun megyében is tovább terjed a betegség – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Képünk illusztráció

A Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson egy-egy hízólúdállományban, valamint egy nagybánhegyesi tenyésztyúktelepen a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A fertőzés összesen mintegy 43 ezer baromfit érint. A Csongrád-Csanád megyében található Zákányszéken egy 22 ezer húshasznú ludat tartó gazdaságban szintén a nagyarányú elhullás és az idegrendszeri tünetek miatt következtettek a betegség lehetséges megjelenésére. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai mindegyik esetben megerősítették a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét – írja a Nébih közleményében.

Az állományokat felszámolják. Békés megyében a gazdaságok körül a járványügyi szakemberek kijelölték a 3 kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Csongrád-Csanád megyében a kötelezően előírt 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetet kibővítették. A területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek az állatmozgatási korlátozások. A kitörésről az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat.

A Békés és a Csongrád-Csanád megyei kitörések mellett az elmúlt héten Bács-Kiskun megyében is további gazdaságokban igazolta a magas patogenitású madárinfluenzát a Nébih, ezért itt is bővíteni kellett a felügyeleti (megfigyelési) körzeteket. (A Nébih a múlt héten közölte, hogy Bács-Kiskunban, Kiskunmajsán mintegy 3500 hízóludat számláló állományban mutatták ki a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.) A hivatal ezúton is felhívja az érintettek figyelmét, hogy a járványügyi előírások betartása kiemelt jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védekezésben. Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, valamint a szállítás előtti tamponvizsgálatok elvégzése.