Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Közeledik az árstop vége: elkezdődött a felvásárlási láz, ma dönthet a kormány annak meghosszabbításáról


Semjén Zsolt az ATV-nek azt mondta, a döntés nem csak egy „nem” vagy egy „igen” lehet az élelmiszerárstop meghosszabbítását illetően. Gulyás Gergely a múlt csütörtöki Kormányinfón azt mondta: ezen a héten fognak dönteni arról, hogy meghosszabbítják-e az élelmiszerárstopot.

Semjén Zsolt a KDNP parlamenti frakciójának megalakulása utáni sajtótájékoztatón kitért az élelmiszerárstopra is. A pártelnök szerint erre az inflációs szempontok miatt volt szükség.

Jelzem, hogy az inflációs szempontok teljesültek, hiszen akár a benzin, akár az élelmiszer tekintetében ennek a jótékony hatása tükröződött az infláció vonatkozásában.

Hozzátette: meg kell nézni a többi országgal összehasonlítva, hogy a magyar inflációs szám vállalhatónak mondható.

A KDNP elnöke elmondta: a kormány a szerdai ülésén fogja elemezni a számokat és összehasonlítani a nemzetközi gazdasági trendeket, majd ezután hozza meg a döntést arról, hogy maradnak-e az adott alapvető élelmiszerek fix árasok vagy sem.

Az ATV azon kérdésére, hogy miniszterelnök-helyettesként támogatni fogja-e az árak további befagyasztását, Semjén Zsolt úgy fogalmazott: „Ezeket az adatokat figyelembe véve kell meghozni a döntést, ami nemcsak egy »igen« vagy egy »nem« lehet, hanem a kettő között lehet más mérték kérdése is.”

Elkezdődött a felvásárlási láz, sokan tartanak ugyanis attól, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az élelmiszer árstopot. A tartós élelmiszereket keresik a leginkább a vásárlók. Van olyan üzlet, ahol hiába korlátozták az eladható mennyiséget, már hiány van. Az élelmiszer árstop május elsejéig van érvényben – írja az atv.

Jól fogy az étolaj, a liszt és a cukor az egyik hazai élelmiszerlánc üzleteiben. Sokan attól tartanak, hogy a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, ezért spájzolni kezdtek. A kisboltosok és a vendéglősök egy része is inkább a diszkontokban szerzi be az árstopos termékeket, a beszállítóiktól ugyanis drágábban kapnák meg azokat.

Van olyan üzlet, ahol már a polcokon is látható, hogy elkezdődött a felvásárlási láz.

“Kisebb áruhiányok, polchiányok is megjelentek az egyes láncoknál. Tehát akár most is, amikor lemegyünk vásárolni találkozhatunk üres polcokkal” – magyarázta híradónknak Hornyák József, a Portfolio gazdasági elemzője. Az élelmiszerek árának befagyasztása május elsején jár le. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt ígérte, ezen a héten döntenek arról, hogy meghosszabbítják -e az intézkedést.

Ha megszűnik az árstop

portfolio.hu múlt heti elemzése szerint, ha feloldják az árak befagyasztását, akkor nagyjából 20-25 százalékkal drágulhat a most még hatósági áras hat alapvető élelmiszer.

  • A prognózis alapján egy liter napraforgóolajért már ezer forintot is elkérhetnek az eddigi 720 forint helyett.
  • A csirkemell kilója előreláthatólag minimum 400 forinttal drágulhat, 1600 forintról 2000 forintra.
  • A most fix áras élelmiszerek közül a sertéscomb drágul a legkevésbé, 200 forinttal kerülhet többe kilója, így 1400-ról 1600 forintért juthatunk majd hozzá.
  • Az UHT-tej ára a mostani 274 forintról 330 forintra ugorhat.
  • Egy kiló cukorért 40 forinttal, 260 forint helyett 300 forintot kell majd fizetnünk.
  • A piaci árak visszaállásával a mostani 200 forint helyett legalább 270 forintba kerülhet majd egy kiló finomliszt.

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be Facebook-oldalán közzétett videójában, hogy hat élelmiszer árát (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej) vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt.

Tavaly karácsony előtt, december 23-án – szintén a Facebook-oldalán –  jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022-ben (a vonatkozó rendeletből kiderült, hogy 2022. február 1-jétől 2022. május 31-éig) már élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával.

Tavaly novemberben pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-étől.