Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kötelező visszaváltás: ha így viszi vissza a visszaváltható palackokat, nem kap érte pénzt


Amennyiben nem ép a palack, az automaták nem veszik vissza, mert nem tudják azonosítani a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját, amelyek alapján visszaváltják a palackokat.

Hegedüs Róbert / MTI

Július 1-je óta már élesben működik az italcsomagolások visszaváltásának rendszere. Az üzemeltető Mohu tájékoztatása szerint eddig már több mint 10 millió palackot váltottak vissza, egy nap már az 1 millió visszaváltás sem számít kiugrónak. A rendszer működésével kapcsolatban azonban felmerültek aggályok is – derül ki az Economx cikkéből.

Sokan meglepődve tapasztalták, hogy nem minden italoscsomagolást váltanak vissza az automaták. A Mohu tájékoztatása szerint ennek az az oka, hogy az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ez alapján váltják vissza a palackokat. Vagyis

kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer.

A vállalat tájékoztatása szerint a nemzetközi tapasztalatok szerint az emberek hamar megszokják, hogy ne nyomják össze a palackokat. Szlovákiában például egy év alatt 70 százalékos lett a visszaváltás, a balti államokban pedig három év alatt 90 százalék ugyanez az arányszám.

Nem minden palackért jár a pénz

Az is komoly aggodalmat váltott ki, hogy egyes visszaválthatósági emblémával ellátott palackokat nem váltják vissza bizonyos automaták. Ennek oka, hogy az úgynevezett többutas palackokat azokban a boltokban veszik vissza, ahol megvásárolták őket. Így a nagyobb élelmiszerhálózatoknál előfordulhatnak olyan automaták, amelyek csak azokat a többutas palackokat veszik vissza, amit a bolt forgalmaz. Többutas palacknak azokat nevezik, amelyek a benne lévő italtermék elfogyasztása után az értékesítési láncon visszafelé eljutnak a gyártóhoz, amely azt a megfelelő előkészítés után újratölti.

A legtöbb visszaváltható csomagolás azonban egyutas, vagyis egyszerhasználatos , és az egész rendszer újdonsága ezek visszaválthatósága. Ezeket pedig az összes automata elfogadja. Persze bőven akadnak még a boltokban olyan palackok, amelyeket nem lehet visszaváltani.

Tömegével jelennek majd meg a visszaváltható palackok a boltokban

A tervek szerint 7-8 ezer olyan kézi visszaváltópont lesz az országban, ahol mindenki kényelmesen, a lakókörnyezetéhez közel meg tudja oldani az italcsomagolások visszaváltását, a kezelési jutalék pedig ösztönözheti a kiskereskedőket – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Július elsejétől elindult az italcsomagolások visszaváltásának új rendszere. A gyártók már nem hozhatnak forgalomba olyan műanyag, alumínium vagy üveg italcsomagolást, amely nem visszaváltható vagy nincs regisztrálva a visszaváltási rendszerbe. A 2024. június 30-ig forgalomba került italok eldobható csomagolásban azonban még ott lehetnek az üzletek polcain mindaddig, amíg le nem jár a szavatosságuk.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára az InfoRádióban elmondta: a kisboltok számára nagy versenyhátrányt jelenthet, ha nem csatlakoznak önkéntesen a visszaváltási rendszerhez. Mint fogalmazott, egészen eddig nem volt különösebben szembetűnő ez a probléma, mert a türelmi időszakban alig lehetett látni néhány palackot,

az új rendszerben azonban már tömegével jelennek majd meg a piacon.

Neubauer Katalin hozzátette: Magyarországon évente összesen több mint három és fél milliárd italcsomagolás kerül forgalomba, amelyek tömege körülbelül 160 ezer tonna. Ez óriási mennyiség, így minden kereskedőnek az az érdeke, hogy – akár kötelezően, akár önkéntesen – csatlakozzon a rendszerhez, ugyanis aki nem így tesz, nagy számban fog vásárlókat veszíteni.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség idén egyeztetéseket kezdeményezett a MOHU-val annak érdekében, hogy az önkéntes alapon, kézi visszaváltással működő kereskedelmi egységek is versenyképesek lehessenek a piacon. A főtitkár közölte: amellett érveltek a tárgyalásokon, hogy az érintett kisboltok közvetlen környezetében legyen egy-egy olyan visszaváltási sarok, ahol áruszállító kocsival lehet összegyűjteni a visszaváltott palackokat. Az MNKSZ azt kérte még, hogy helyezzenek el az üzletekben kis kézi nyomtatókat, amelyek applikáció segítségével kinyomtatják azt a kupont, amit a vásárlók a pénztárnál érvényesíthetnek.

A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően, Magyarországon egyedülálló módon elindult egy olyan mobil automata rendszer a kiskereskedőknél, amely egy nagy garatba gyűjti össze a palackokat. A műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt visszaváltó vásárló háromféle módon kaphatja vissza az 50 forintot, miután bedobta az automatába a csomagolást: az üzletben levásárolható utalványként, felajánlhatja jótékonysági célra, az új, magyar fejlesztésű REPont applikációnak köszönhetően, azonnal átutalhatja a saját bankszámlájára.

Neubauer Katalin figyelmeztetett: a vásárlók el fognak fordulni azoktól a kereskedelmi egységektől, ahol csak ráterhelik a vásárláskor a visszaváltási díjat a vevőkre, miközben nem biztosítanak lehetőséget a helyszíni visszaváltásra.

Az MNKSZ főtitkára hozzátette: a MOHU központjában látják majd a felhalmozott palackok mennyiségét, így nem kell külön hívni a csomagolásokat elszállító autókat. „Azzal számolunk rendszerszinten, hogy 7-8 ezer olyan kézi visszaváltó pont lesz az országban, ahol mindenki kényelmesen, a lakókörnyezetéhez közel meg tudja oldani a visszaváltást.

A kezelési jutalék pedig ösztönözheti a kiskereskedőket” – mondta Neubauer Katalin.

Forrás: InfoRádió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük