Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kötelező biztosítás: fontos üzenetet kaptak a magyar autósok


Egy második autó A00-ás kategóriában kezd az új üzembentartónál, hiába van már jobb besorolása a bonus-malus rendszerben. Figyelnie kell a gépjármű tulajdonosnak a 2 éves szabályra is, mivel a besorolás csak ezen időtartam alatt érvényesíthető másik autóra. Hasznos összefoglaló a K&H-tól kötelezőügyben.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

Az autópiacon rendkívüli helyzet alakult ki az utóbbi időszakban.

A GLOBÁLIS ELLÁTÁSI LÁNCOKNÁL KIALAKULT PROBLÉMÁK, KÖZTÜK AZ ALKATRÉSZHIÁNY MIATT AZ ÚJ AUTÓKBÓL NINCS ELÉG,

ezért sokan a használt autók felé fordultak. Magyarországon például az év első felében – a Jóautók.hu és a Datahouse statisztikái szerint – 432 ezer használt autó talált gazdára, ami 7,4 százalékos éves növekedést, egyben rekordot jelent. A piac tehát pörög, ezért kiemelten fontos, hogy az autócseréknél, vagy második autó vásárlásánál minden érintett tisztában legyen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra (kgfb) vonatkozó szabályokkal – hívja fel a figyelmet a több mint 1 millió kgfb-szerződéssel rendelkező K&H.

JELENTŐS KEDVEZMÉNNYEL KÖTHETIK MEG UGYANIS AZ AUTÓSOK A SORON KÖVETKEZŐ KÖTELEZŐ GÉPJÁRMŰ-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSUKAT AUTÓCSERE ESETÉN, AMENNYIBEN BALESETMENTESEN KÖZLEKEDNEK.

Épp ezért érdemes vigyázni a már megszerzett besorolásra a gépkocsi adás-vétel során.

Két autó, két osztályzat

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szabályok szerint például egy második autó megvásárlásánál a kezdő pozícióban, vagyis az A00-ás kategóriában történhet a díjszámítás. Még akkor is, ha az autó üzembentartójának egy másik autójára B10-es besorolás van érvényben. Így a második autó esetében csak a balesetmentes évek elteltével lehet újabb szinteket lépni.

Mit jelent a 2 éves határidő?

Ha valaki eladja a meglévő autóját és másikat vásárol, akkor átviheti a bonus besorolását az újabb autóra kötött szerződésre.

AZ AUTÓSNAK BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGE VAN AZ ELADÁSRÓL, ÜZEMBENTARTÓ VÁLTOZÁSRÓL A BIZTOSÍTÓ ÉS A HATÓSÁG FELÉ IS

(ez utóbbi alatt a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosban kerületi) hivatalát, kormányablakot kell érteni). A hivatal elektronikus úton értesíti a biztosítót a tulajdonos, vagy az üzembentartó személyében bekövetkezett változásról és a biztosító törli a korábbi autóra vonatkozó kötelezős – tartozás nélküli – szerződést. Ha a szerződés díjjal rendezett, akkor csak annyi a dolgunk, hogy az új szerződés megkötésekor kérjük a korábbi besorolás átvitelét, érvényesítését.

FONTOS, HOGY A BIZTOSÍTÁSI DÍJ A VÁLTOZÁS IDŐPONTJÁIG RENDEZVE LEGYEN,

különben fennáll annak az esélye, hogy a szerződés díjnemfizetéssel szűnik meg, ami egyben azt is jelenti, hogy a már megszerzett bonus osztályba sorolás másik autóra nem lesz tovább vihető.

Szintén fontos a K&H szakértői szerint, hogy az előző kgfb-szerződés megszűnése után 2 évig marad érvényben az aktuális osztályzat, vagyis az ennyi időn belül megvásárolt másik autóra lehet kötni az új biztosítást a már meglévő kategóriában, 2 év után a besorolás visszakerül az A00 kategóriába.

Végtelenül egyszerű

Ma már a kötelező megkötése is nagyon kényelmesen elintézhető. A K&H ugyanis a digitális fejlesztései során már

2020-BAN LEHETŐVÉ TETTE AZ AUTÓSOK SZÉLES KÖRE SZÁMÁRA, HOGY A MOBILBANKON KERESZTÜL MEGKÖTHESSÉK A SZERZŐDÉST.

A szolgáltatás a Biztosítások menüpont alatt érhető el, ahol mindössze három lényeges adatot, az autó rendszámát, a bonus-malus fokozatot és a kockázatviselés igényelt kezdetét kell megadni, valamint nyilatkozni a home office kedvezményre jogosultságról. Ezt követően a rendszer szinte azonnal elkészíti a díjszámítást, ha pedig ez megfelel az érintett autósnak és jóváhagyja, akkor rögtön életbe is lép a kötelezője.