Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kósa Lajos: „A szabolcsi alma exportjának tilalma nem fekteti két vállra Putyint”


Tatabányára ment konzultálni Kósa Lajos. Az egykori bányatiszti kaszinóban, a Tulipános Házban teltház fogadta a Fidesz alelnökét, aki rögtön megosztotta a közönséggel, hogy 34 éve járt először politikai ügyben Tatabányán, de az óvárosi részen most volt először, és teljesen elvarázsolta a környék. „Mondjuk nemet a szankciókra” címmel indított országjárást a Fidesz november elején, országgyűlési képviselők, miniszterek, államtitkárok előadásával próbálják népszerűsíteni a nemzeti konzultációt – írja a telex.hu,

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Kósa szerint a kormány ellenfelei gyakran „barnainges fasisztoid államnak” nevezik Magyarországot, miközben Fidesz az Európai Unióban egyedülálló módon minden fontosabb kérdésben kikéri a magyar emberek véleményét.

„Szerintünk a demokrácia arról szól, hogy meghallgatjuk az embereket, jutunk valamire közösen, és közösen azt képviseljük”.

Ezért indították el októberben az újabb nemzeti konzultációt a szankciókról. A Fidesz országgyűlési képviselője állítja: nincs előre megírt válasz, és csak józan észre van szükség a konzultációs ív kitöltéséhez. Arra is figyelmeztette a közönséget, hogy aki nem küldi vissza, az lemond a véleménynyilvánítás jogáról.

A tét nagy, és nem egyszerűen Magyarország sorsáról van szó Kósa szerint, hanem az Európai Unió jövőjéről. „Könnyen meglehet, hogy mire véget ér ez a háború, az Európai Unió végleg elveszíti azt a pozícióját, amivel még érdemben tudja befolyásolni a világ folyamatait.”

A Fidesz debreceni képviselője úgy látja: a rendszerváltás óta a magyar társadalomban kialakult egy illúzió, hogy már nem igen jön háborús időszak. Ez azonban csak illúzió, mert az elmúlt 32 évben többet volt háború valamely szomszédos országunkban, mint béke. A romániai forradalom után pár évvel jött a délszláv háború, majd később a Krím-félsziget elfoglalása.

Mindeközben pedig Magyarországon rendkívül vitatható döntések születtek Kósa szerint: „2004-ben a szocialista kormányzat lényegében leszerelte a magyar hadsereget.” Eltörölték a sorkatonaságot, leépítették a hadi eszközöket, megszüntették a hadiipart.

„A trianoni békediktátum egy fegyverkezési program volt a szocialista hadsereg-leépítéshez képest”

– jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. „Erre semmiféle jogalap nincs, és nincs az a magyarázat, ami ezt igazolhatná. Elítéljük Oroszországot a háború kirobbantásáért” – szögezte le már az elején a fideszes politikus. Azt lehet vitatni szerinte, hogy a budapesti és minszki megállapodást miért nem tartotta be Ukrajna, de ez nem mentesíti az agresszort a felelősség alól.

A kormány biztonságpolitikájának mindig is az volt az egyik sarokköve – folytatta -, hogy Oroszország és Magyarország között kell lennie egy önálló státuszú országnak, amit Ukrajnának hívnak. Putyin azonban nem ezen az állásponton van, és ezért is tartja Kósa teljes ostobaságnak, amikor azt mondják, hogy „mi Putyin csatlósai vagyunk”.

Arról beszélt, hogy szolidárisak vagyunk Ukrajnával, de nem szállunk be a háborúba. Kósa szerint nekünk a saját érdekeinket kell képviselünk, és arra kell törekednünk, hogy épp bőrrel megússzuk.

„A szavannán a kisegérnek teljesen mindegy, hogy az elefántok szeretkeznek vagy harcolnak”

– hangzott el az első, de messze nem utolsó közmondás az este folyamán. Ha nincs észnél a kisegér, könnyen eltaposhatják. „Az biztos, hogy már régen ki fog pusztulni az összes létező elefánt, mikor kisegér még mindig lesz a szavannán, ha nem rontja el, nem megy a talpak alá.”

A történelemben még egyetlen szankció sem ért el eredményt Kósa Lajos szerint. Észak-Koreával és Iránnal szemben sem működött, mint ahogy Oroszországot sem akadályozták meg a 2014-ben hozott szankciók, hogy megtámadja Ukrajnát.

„A szabolcsi alma exportjának tilalma nem fekteti két vállra Putyint”

– sommázta a Fidesz alelnöke. Csak azt érték el vele, hogy Oroszország hatalmas mezőgazdasági fejlesztésekbe fogott, és mára teljesen önellátó, a világ legnagyobb gabonaexportőre lett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük