Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Korrupciógyanúba keveredett egy pénzügyőr: kétszáz ukránnak próbált pénzért munkavállalási engedélyt szerezni


Kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés miatt emelt vádat a debreceni ügyészség egy pénzügyőr hadnagy ellen, közölte az MTI-vel a Központi Nyomozó Főügyészség.

Képünk csupán illusztráció

A 40 éves férfi 2019-ben kezdett el dolgozni a NAV-nál mint vám- és pénzügyőrreferens. A vádirat szerint a vádlott korábbi – szintén hivatalos személyként ellátott – munkaköreiből adódóan széles körű kapcsolati és információs tőkére tett szert.

A férfi 2020 őszén egy kávézóba hívta személyes találkozóra az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság területi igazgatóságának egyik osztályvezetőjét, ahol arra akarta rávenni a rendőr alezredest, hogy – esetlegesen további beosztottjait is beszervezve – segítsen ukrán állampolgárok fiktív munkavállalási céllal benyújtott kérelmeinek elintézésében, közölte a főügyészség az MTI-vel.

Az ajánlat szerint a rendőrtisztnek személyenként 100-200 euróért (40-80 000 forintért) hozzávetőleg kétszáz ember Magyarországra történő beutazására és tartózkodására vonatkozó kérelmét kellett volna soron kívül, pozitívan elbírálnia, a rendőr alezredes azonban nemet mondott az indítványra. A pénzügyőr hadnagy nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.