Közzétette - Kategória - Kárpátalja hírei

Koronavírus: Orbán Viktor a határon túli magyaroknak is ad vakcinát


Ha van, aki vállalkozik a nyitás dátumának megjósolására, attól kérjük el a következő heti lottószámokat is – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Hírek című műsorában. A miniszterelnök szerint legjobb esetben pár héten belül indulhat el az újranyitás, azonban ha megjelenik egy fontos mutáció, a lezárások bármeddig eltarthatnak – számolt be az Index.hu.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldal

A hajnal előtti legsötétebb órában vagyunk – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió vasárnap reggeli adásában. A miniszterelnök elmondta: folyamatosan emelkednek az esetszámok, jó hír viszont, hogy jelentősen megnőtt az oltásra regisztráltak száma is. Az operatív törzzsel hozott döntés értelmében nem a korábban regisztráltak, hanem a hatvan év felettiek és a veszélyeztettetek élveznek elsőbbséget.

Az újonnan regisztráltak között nagy arányban vannak a hatvan év felettiek. Az operatív törzsnek meg kellett oldani a dilemmát: a regisztrációs sorrendtől függetlenül a 60 évnél idősebbeket és a veszélyeztetetteket veszik előre.

Három dologra van szükségünk. Kell, aki beoltassa magát, ezért ezúton is kérnék mindenkit, hogy jelentkezzenek az oltásra. Kell, aki beadja a vakcinát és persze kell vakcina. Az utóbbival van a baj – mondta el a miniszterelnök.

A KORMÁNY 16 ÉS FÉL MILLIÓ OLTÓANYAGOT RENDELT, HA VALAMENNYI SZÁLLÍTMÁNY BEÉRKEZIK, A HATÁROKON TÚL ÉLŐ MAGYARSÁGOT IS TUDJA TÁMOGATNI A KORMÁNY.

Ezen a ponton Orbán Viktor kitért az Európai Unió által tavaly rendelt vakcinákra is.

Elmondta, az egész világon az egyik legjobban fertőzött terület Európa, miközben a világ lakosságának 5 és fél százalékát teszi ki, az összes elhunyt embernek 20 százaléka volt európai polgár. Közben Izrael gyakorlatilag legyőzte a járványt, az Egyesült Királyságban 30-40 százalék között van az átoltottság. Az Európai Unióban pedig csak 6,8 százalék.

EZ JÓL MUTATJA, HOGY VALAMI NINCS RENDBEN. NEM UNIÓS BÜROKRATÁKKAL SZEMBENI ELLENSZENVRŐL VAN SZÓ, EZ TÉNYKÉRDÉS. ELSZÚRTÁK

– fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, a magyar kormány időben észlelte a problémát, és már novemberben az orosz és a kínai partnerekhez fordult. Orbán Viktor szerint azonban ez nem elegendő, Magyarországnak fel kell készülnie a jövő járványaira is.

Forrás:

index.hu, Fotó: Orbán Viktor Facebook oldal