Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Koronavírus: Holnaptól nem kapnak táppénzt, akik karanténba kerülnek

Illusztráció
MTI Fotó: Balázs Attila

Fontos tudnivalót közölt a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldal, amely azt írja egy most megjelent kormányrendelet-módosítás szerint, hogy nem jár táppénz a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérők hatósági házi karanténjának idejére. A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra kerül sor.

Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el. Ez azt jelenti, hogy így értelemszerűen táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt – ezt tartalmazza a most megjelent kormányrendelet-módosítás az Origo ismertetése szerint.

Ez egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen

a fertőzésveszélyes országokban nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli.

Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak hazatérése után nemcsak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie.

Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el.

Mi van, ha valaki koronavírussal fertőződött meg?

Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül, és kaphat táppénzt.

Ez esetben a már igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént.

Fotó: Komka Péter / MTI

Természetesen azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos, és így táppénz is jár nekik, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben – rendeli el.

A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását, így a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. A nyaralást tervezőknek továbbra is elsősorban a belföldi nyaralást javasoljuk.

/www.teol.hu/