Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Koronavírus: decemberben engedélyezhetik a kisgyerekek oltását


Már decemberben dönthet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az 5 és 11 év közötti gyerekek oltásáról, vizsgálják a Pfizer vakcinájára vonatkozó gyártói kérelmet – tudta meg az RTL Híradó. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete úgy tudja, a felnőtt dózis harmadát kaphatják a kisgyerek Európában, csakúgy mint az USA-ban és Izraelben.

Az Egyesült Államokban már megkezdték az 5-11 éves korosztály oltását, Izraelben pedig most adták meg rá az engedélyt. Ahhoz, hogy a vakcinát Magyarországon is be lehessen adatni a kisgyerekeknek, az EMA engedélye kell. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt héten azt mondta a kormányinfón, ha lesz pozitív európai és magyar gyógyszerhatósági döntés, akkor a magyar kormány is engedélyezi ezen korosztály oltását.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületénél úgy tudják – nem hivatalosan -, hogy a Pfizer oltóanyaggyártó benyújtotta a koronavírus elleni vakcinájának európai engedélyezési kérelmét, és hetek múlva meg is lehet az engedély, a kicsik a felnőtt dózis egyharmadát kaphatják.

Az EMA megerősítette az RTL Híradó információit, vizsgálják a Pfizer kérelmét, és ha nem kell közben valamelyik dokumentumot pótolni, akkor decemberben döntés születhet a jóváhagyásról.

Jakab Ferenc virológus szerint semmi nem rosszabb a koronavírus-fertőzésnél, a delta variáns pedig rájuk is lehet veszélyes, ezért a kisebb gyerekeket is mielőbb oltatni kell.

Az elmúlt napokban egy 4 éves gyerek is elhunyt a koronavirus.gov.hu adatai szerint, ő Down-szindrómás volt, a múlt hét közepén pedig egy 1 éves gyerek, akinél a hivatalos oldalon „mentális betegséget” tüntettek fel alapbetegségnél.