Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Koronavírus – Az oltást fel nem vettek nem hagyatkozhatnak az általános védettségre


Nem támaszkodhatnak a vakcinával már beoltottak általános védettségére azok az emberek, akik nem vették fel a koronavírus-oltást – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Azok az emberek, akik nem oltatják be magukat, aligha hagyatkozhatnak a többiek általános koronavírus-védettségére – mutattak rá egészségügyi szakértők.

Bár a vakcina felvételét már igen sokan kérték, s csökken is a koronavírusos esetek száma, akik az oltást nem veszik fel, továbbra is magas fertőzési kockázattal néznek szembe – mondták el a CNN-nek a szakemberek.

„Nagy kihívást jelent az előttünk álló munka, mert bár a már teljesen beoltott emberek körében megfelelő a védettség, továbbra is meg kell győznünk a még be nem oltott egyéneket arról, hogy a vakcina biztonságos” – hangsúlyozta Leana Wen, a CNN orvos elemzője, aki sürgősségi osztályon dolgozik.

A be nem oltott emberek esetében a koronavírus elkapásának kockázata nagyjából akkora, mint 2021 januárjában volt. A járvány számukra nem ért véget – tette hozzá.

Új, Qatar-ból származó adatok egyre erősebb bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a Pfizer koronavírus vakcina képes megállítani az aggodalomra okot adó vírus-változatokat.

Az ünnepi és más, gyülekezést kiváltó események miatt most is aggódnak a szakemberek. A be nem oltott egyének körében továbbra is terjedhet a koronavírus.

A vakcina hatásának köszönhetően a nagy többség nagyjából visszatérhet normális életviteléhez, látogatásokat, kirándulásokat szervezhet – mondta Rochelle Walensky orvos, az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) igazgatója. Hozzátette azonban, hogy akik nincsenek beoltva, azoknak továbbra is követniük kell a járványügyi előírásokat, a távolságtartásra és maszkviselésre vonatkozó szabályokat.

Azoknak, akik nem kaptak még koronavírus elleni oltást, óvatosnak kell lenniük az utazással, a látogatók fogadásával és a beltéri találkozókkal kapcsolatban is.

A Covid-19 elsősorban azok között terjed, akik ismerik egymást – hívta fel a figyelmet a szakember.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu