Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Koronavírus a szennyvízben: Rossz hírt közöltek Müller Cecíliáék, ismét emelkedés várható


A héten már csak 5 vármegye-székhelyen volt kimutatási határ alatt a SARS-CoV-2 örökítőanyag mennyisége.

Fotó: MTI

A 27. naptári héten a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos szinten az előző héthez viszonyítva stagnálást mutat, a mintavételi helyek többségére is stagnáló tendencia jellemző.

A vizsgált települések közül emelkedő tendencia tapasztalható Nyíregyházán, Szegeden és Szolnokon, míg csökkenés látható Székesfehérváron és Tatabányán. A héten már csak 5 vármegye-székhelyen − Kaposváron, Kecskeméten, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen − volt kimutatási határ alatt a SARS-CoV-2 örökítőanyag mennyisége.

A közeljövőben a COVID-19 esetszámok emelkedése várható.

SARS-CoV-2 variánsok

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. Egy új módszer bevezetésével aktuálisan lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst, azonban továbbra is a JN.1 a meghatározó. A KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető (4. ábra). A KP.2 nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket, és a szennyvízvizsgálatok alapján egyelőre nem várható, hogy az új variáns miatt jelentősen emelkedne az esetszám.

(Nemzeti Népegészségügyi Központ)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük