Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Korlátozza az átutalásokat az egyik hazai nagybank – az intézkedés oka a csalók elleni védelem


Az egyéni költésekhez igazított átutalási limitet vezet be az Erste Bank lakossági ügyfeleinél. A pénzintézet így próbálja megakadályozni, hogy csalók ügyfelei minden pénzéhez hozzáférjenek.

xr:d:DAGAbzjacVw:107,j:2672183283738350220,t:24032517

Napi maximális limitet állít be minden ügyfelénél az Erste Bank – a pénzintézet a következő hetekben folyamatosan állítja be az internet- és mobilbankos utalási korlátot. A változásról levélben kapnak tájékoztatást az ügyfelek, ebben szerepel az is, hogy mikortól és mennyire változik a számlájukhoz kapcsolódó napi limit – derül ki a bank közleményéből. A korlátot az Erste az egyéni költési szokásokhoz igazítja. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlásával összhangban a pénzintézet így próbálja megvédeni ügyfeleit attól, hogy csalók minden pénzt le tudjanak emelni számláikról.

A limitet természetesen meg lehet változtatni, erre a bankfiókokban vagy a call centeren keresztül van lehetőség. Be lehet állítani ideiglenes, 12 órán át tartó, úgynevezett időzáras korlátot is.

Az ügyfeleknek a bank háromféle korlát közül állítja be az egyiket: a legalacsonyabb 600 ezer forint, a legmagasabb pedig 25 millió forintos. „Az intézkedéssel az a célunk, hogy nagyobb biztonságot nyújtsunk ügyfeleinknek. Az átutalási limiteket a jövőben folyamatosan felülvizsgáljuk, hogy egy esetleges csalási kísérlet esetén az ügyfélnek minél kevesebb pénze kerüljön veszélybe” – mondta Harmati László, az Erste lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Azoknál az ügyfeleknél, akik már az automatikus limitbeállítás előtt megszabtak napi korlátot, ez nem fog változni, hanem érvényben marad a beállított összeghatár. A bank eddig néhány tízezer ügyfelének küldte ki a változtatásról szóló tájékoztatást.

Ezért van szükség a bankoknál az átutalási limitre

Tavaly ugrásszerűen nőtt a pénzügyi csalások, adathalász támadások, internetes és telefonos visszaélések száma, valamint emelkedett az okozott károk összege is. Az MNB adatai szerint 2023-ban a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban (átutalás, beszedés) több mint 18 ezer esetben összesen 23 milliárd forintot meghaladó kárt okoztak a bűnözők a hazai pénzintézetek ügyfeleinek. A pénzintézet számításai szerint megfelelő átutalási limit használatával évi több százmillió forint ellopását lehet megakadályozni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük