Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kórházi helyzetjelentés: már több mint 50 ezer ember vár műtétekre Magyarországon


A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint jelenleg 50 360 beteg vár valamilyen műtéti beavatkozásra Magyarországon. Nyáron ez a szám 35 ezer körül mozgott.

Legtöbben, 17 ezren szürkehályog-műtétre várakoznak, térdprotézisre 9 ezren, csípőprotézisre 7600-an, de laparoszkópos epekőműtétre is több mint ezren várakoznak – részletezte a Világgazdaság, hozzátéve, hogy a pandémia előtt Magyarországon 25-28 ezer beteg volt jellemzően a várólistákon.

A NEAK közölte a lappal, hogy a világjárvány miatt minden országban, így Magyarországon is jelentős feladatot jelent a tervezett műtétek halasztása miatt létrejött helyzet megoldása. Az Alapkezelő szerint 2021-ben és 2022-ben, több mint 22 milliárd forint jut a várólisták csökkentésére.

Az Európai lakossági egészségfelmérésből (Elef) 2019-es adatait nyáron publikálta a KSH.

Ezek alapján Magyarországon a lakosság 13 százaléka már a pandémia előtt is nehezebben jutott hozzá egészségügyi ellátáshoz a hosszú várakozási idő miatt. Anyagi okok miatt 12 százalékuknak, a nagy távolság, nehézkes közlekedés miatt pedig a beavatkozásra várakozók 2,7 százalékának okozott nehézséget az ellátások igénybevétele.

2019-ben minden ötödik budapesti és minden hetedik Pest megyei lakos említette, hogy nem vagy későn kapott meg valamilyen ellátást a hosszú várakozási idő miatt, a többi régióban ez az arány átlag alatti volt – derül ki az Elef-adatokból.