Közzétette - Kategória - Közélet, Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Komoly változás a sürgősségi betegellátásban

Illusztráció

Illusztráció

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami a szakemberek szerint kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti betegellátást.

Az úgynevezett triázs-rendszer részeként a nővérek alaposan kikérdezik a kórházakba érkező betegeket, mikor kezdődtek a panaszok, milyen korábbi betegségei voltak a páciensen, majd vérnyomást és pulzusszámot is mérnek. Az eredmények és a korábbi információk alapján sorolják be a betegeket különböző sürgősségi kategóriákba.

A betegek papírján 1-től 5-ig terjedő skálán tüntetik fel, hogy mennyire sürgős az ellátásuk. Ha valaki 1-es besorolást kap, akkor azonnal el kell látni, ha 5-ös szerepel a lapon, akkor a többi beteg állapotától függően akár több órára is elhalaszthatják a vizsgálatot.

Az úgynevezett triázsolás évek óta sikeresen működik például az egri kórházban. Az orvosok azt mondják, ez nagy segítséget jelent nekik, mert így folyamatos tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen állapotú betegek várnak a rendelőben. A betegeknek pedig azért jó, mert pontos információt kapnak a várakozási időről.

Próbálják csökkenteni a várakozási időt, a triázs-rendszerrel ezt hatékonyan tudják kezelni – mondta Jada Suhail, a Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályának osztályvezető főorvosa az M1-nek.
Minden intézményben kötelezővé teszik

A budapesti Honvédkórház sürgősségi osztályán naponta megközelítőleg 130 esetet látnak el, ahol szintén működik már a triázs-rendszer. Azokat, akiket a mentő hoz, szinte azonnal betolják a vizsgálóba. Akik járóbetegként érkeznek, azoknak is maximum 10 percet kell várniuk arra, hogy felmérjék az állapotukat. A besorolás után egy tábla ad tájékoztatást a várakozási időről, és megmutatja azt is, hányan várnak ellátásra.

Mindezek mellett diszpécser segíti a betegek koordinálását, és különválasztották az életveszélyes esetek ellátását a kevésbé súlyos problémáktól. Mostantól egy külön szakrendelő várja azokat, akik nem igényelnek azonnali beavatkozást.

Január elsejétől az ország valamennyi sürgősségi osztályán kötelezővé tették a triázs-rendszer bevezetését, a diszpécser szolgálat működését és az alapellátó egységek kialakítását. Ettől az egészségügyért felelős államtitkár kiszámíthatóbb, gyorsabb betegellátást vár.

MTI

 

Vélemény, hozzászólás?