Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Komoly szigorítás várható Magyarországon, ha az Országgyűlés megszavazza az új törvényt


Komoly szigorítás várható a Büntető Törvénykönyvben. Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos bejelentette, hogy komoly áttörés jöhet az állatvédelemben: jelentősen szigorodhat az állatkínzás, az állatviadal és a természetkárosítás elleni fellépés jogszabályi környezete.

„A most benyújtott büntetőjogi tárgyú előterjesztésünk Országgyűlés általi elfogadása esetén első ízben nyílik lehetőség a szaporítók elleni határozott büntetőjogi fellépésre. Szigorúan szankcionálnánk a különös visszaesőket és állatmérgezéses eseteket, sőt, utóbbinak már az előkészülete is büntetendő lenne. Nem csupán az állatviadal szervezőit, hanem az azon résztvevőket is büntetnénk”

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A jogszabály célja, hogy megteremtsék az állatkínzásban új minősített esetek létrehozásával a szigorúbb büntetőjogi fellépés lehetőségét. Ovádi Péter hozzátette, hogy az állatkínzás egyik új minősített esete az emberek, gyerekek, és felnőttek védelmét célozza, amikor súlyosabban büntetné azokat az állatkínzókat, akik például nyilvánosság előtt hajtják végre az embertelen cselekményt.

A képviselő úgy fogalmazott: három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető az, aki az eltiltás ideje alatt követ el állatkínzást, vagy bűnismétlő. Ha pedig különös visszaeső, vagy méreg kihelyezésével több állatot is elpusztít, öt évig is terjedhet a szabadságvesztés időtartama.

A szaporítók esetében az a javaslat, hogy egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék azt, aki az állatkínzást szaporítással összefüggő haszonszerzési cél érdekében tíznél nagyobb számú, kedvtelésből tartott állatra, a jó gazda gondosságának elmulasztásával követi el.

(Blikk)