Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Komoly szigorítás lépett ma életbe a magyar boltokban


A boltok akciózását szigorítja egy új, uniós és magyar jogszabály, amely szombaton, május 28-án lép életbe – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Közleményükben hozzátették: ez új korszakot nyit a kiskereskedelemben.

Az új szabály értelmében, az akció meghirdetésekor, az árcsökkentés bejelentésekor, forintban ismertetni kell az eredeti (korábbi) árat, ez pedig az akció indulása előtti 30 napos időszak legalacsonyabb ára. Így a kereskedő nem tudja megtenni, hogy az akció rajtja előtt megemeli az árat, majd lecsökkenti, ezzel megtévesztve a vásárlót. Amennyiben az akciós terméknek nincs 30 napos múltja, akkor az akciózás előtti 15 napon érvényes legalacsonyabb árat kell feltüntetni – írták.

Az akciós sorozatokra is van megoldása az új szabályozásnak: ha egy kereskedő tíz százalékos árengedménnyel nyitja az akciót, majd egy újabb tíz, majd még egy tíz százalékos akciót hirdet, akkor az első árcsökkentés előtti árat is meg kell mutatnia a vásárlóknak.

Fontos az is, hogy a boltosok hirdethetnek általános akciót, például sportcipőkre, konyhai eszközökre úgy, hogy „mostantól vagy az adott napon minden sportcipő vagy edény 30 százalékkal olcsóbb”, ugyanakkor az érintett termékeknél külön-külön be kell mutatni a korábbi árat – ismertette az egyesület.

Forrás: MTI