Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Komoly kiadást úszhatnak meg a magyar kerttulajok: pár lépésre kell csak figyelni

Egy felmérés szerint a magyarok jobban szeretik a teljesen új kerti eszközöket, mintsem használtat vásároljanak. Ám annak érdekében, hogy a drága eszközökkel sokáig dolgozhassunk, fontos megfelelően karbantartani őket. Alább mutatunk pár praktikát, amelyek segítségével meghosszabbíthatod a szerszámaid élettartamát.

Rengeteg magyar menekül kertézkedésbe a lassan másfél éve tartó világjárvány feszültségei elől: a Vatera korábbi számításai szerint például március óta másfélszer annyi kerti és mezőgazdasági termék talál gazdára, mint tavaly, a koronavírus-járvány kezdetekor, de még a járvány előtti évnél is mintegy 30 százalékkal nőtt ezek forgalma 2021 tavaszán.

A kerti munkához szükséges gépek forgalma is fellendült: a Vaterán eladott eszközök kicsivel több, mint fele (56 százalék) új, a fennmaradó 44 százalék pedig használt, míg a kerti szerszámoknak csupán ötödét veszik használtan.

Tehát, mint kiderült, a magyar vásárlók jobb szeretik, ha a metszőollóval ők vághatják le az első ágat, és az ásó, kapa, gereblye sem látott még földet. Azonban a kerti eszközök újonnan elég drágák, egy masszívabb ásó, vagy kapa már több ezres kiadás, a profibb darabokat pedig már tízenezrekért lehet megvenni a barkácsáruházakban.

Éppen ezért nem mindegy, milyen gyorsan mennek tönkre kerti szerszámaink, hiszen ideális esetben hosszú évekig nem szeretnénk újakat venni, ha nem muszáj. Sokan azonban erre kényerülnek, mert eszközeik egyszerűen tönkremennek, mert nem figyelnek a karbantartásra.

Csodákra képes egy grillkefe

A kerti szerszámok egyszerű tisztításához fektess be egy grillkefébe, amelyen kaparó is van. Ezzel könnyen el lehet távolítani a a sárréteget a szerszámról a kefével pedig a megszáradt szennyeződést tudjuk elávolítani a munka végén. Így könnyen megelőzhetjük a rozsdásodást.

Jó, ha van otthon homok

A munka végeztével ne rakd el csak úgy a kerti szerszámokat, mert előbb-utóbb rozsdásodni fognak. Ezt megelőzhetjük, ha a kényes kerti eszközöket egy vödör homokban tároljuk: egyszerűen merítsük bele a fém részeket. Még jobb, ha a homokhoz ásványi olajat is adunk. Ügyeljünk arra, hogy a homok mindig száraz legyen, mert csak így köti meg a nedvességet az ásókból, kapákból.

Használj nyugodtan autóviaszt

Az autóápolási termékekkel a kerti ollókat óvhatjuk meg a rozsdásodásról. Csak dörzsöld be egy kis autóviasszal az ollókat, és jó ideig biztonságban lesznek. A viaszolás előtt használj fehérítőből és vízből álló oldatot a metszőollók fertőtlenítésére, miután végeztél, így nem terjesztesz betegségeket a növények között sem. A vegyszert langyos vízzel öblítsd le.

Nedvesség is kell a kerti szerszámoknak

A kerti szerszámok fa részeit bizony hidratálni kell! Idővel a fa kiszárad és könnyebben törik, szálkásodik: ennek megelőzése érdekében vigyél fel egy vékony réteg lenolajat a gereblyék, ások, és lapátok fából készült nyelére. Kevés is elég, nem kell, hogy tocsogjon.

A megfelelő tárolás a kulcs

A kerti slag kétszer olyan sokáig kibírja, ha feltekerve tárolod. Ha nincs erre kitalált tömlőtárolód, akkor próbáld meg egy vödör köré tekerni a slagot.

Címlapkép: Getty Images