Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Kiválónak minősítették a gergelyiugornyai Tisza-part vízét – Listán a magyar szabadvízi fürdőhelyek minősége


Az Európai Unió értékelési rendszere alapján a hazai szabadvízi fürdőhelyek összesen 229 természetes fürdőhely kapott jó vagy kiváló besorolást. Mindösszesen 4 természetes fürdővíz esett a kifogásolt kategóriába az elmúlt évben a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) értékelése szerint. A kockázatalapú statisztikai értékelés négy év teljes adatsora alapján készült – adta hírül a hatóság.

Az NNK 2021. évi összesítése alapján az országos helyzetkép nagyon kedvező. A 274 kijelölt természetes fürdőhely közül 165 természetes fürdővíz kapott kiváló, 64 jó és 6 tűrhető, 4 kifogásolt minősítést kapott. Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink – Balaton, Tisza-tó, Velencei-tó – mellett található természetes fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. A szezonban üzemben lévő 27 természetes fürdőhelyen nincs még elegendő minta a minősítéshez, de ezek ellenőrzése is folyamatos.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, Albánia és Svájc csaknem 22 ezer fürdőhelyének vízminősége közel 85 százalékban kiváló. A kedvelt nyári úticélok közül Horvátország, Görögország, Ciprus és Málta tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizeinek minősége legalább 90 százalékban kiválónak bizonyult 2021-ben.

A kijelölt természetes fürdőhelyeket az üzemeltetők által megbízott laboratóriumok legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer a fürdési idény előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer. A természetes fürdővíz minősítése a baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata: a kiváló vagy jó minőségű fürdővizekben nagyon alacsony, a kifogásoltakon túl gyakori a biztonságos fürdőzéshez, bár ott sem folyamatosan rossz a fürdővíz minősége. Ez a kockázat alapú értékelés az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik.

Nem minden esetben lehet első ránézésre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e, vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik.

Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, a fürdővíz éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye. Továbbá információk elérhetők a fővárosi és megyei kormányhivatalok honlapján, illetve a fürdőhelyeken is. Az uniós fürdőhelyekről az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapján találhatunk részletes információt.

– hívja fel a figyelmet az NNK.

A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.

A fürdőhelyek listája itt érhető el.