Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiszivárgott az uniós gázársapka: ilyen lesz az új gázárszabályozás


A Handelsblatt című német üzleti lap egy belső bizottsági dokumentumra hivatkozva azt írja, az Európai Bizottság szakértői két megoldást dolgoztak ki arra, hogyan szerezné be az Unió a gázt ezentúl Oroszországtól.

Fotó: hvg.hu

Az első elképzelés szerint jogszabályt alkotna arról az Európai Bizottság, hogy a tagállamok az orosz fél által megnevezett ártól függetlenül saját, közösségi árazást hozzon létre a gázra.

Így az EU „diktálná” a földgáz árát Moszkvának, és az ország bevételét is korlátozná, hogy kevesebb forrás jusson az Ukrajna elleni háborúra.

Ez a lépés azonban magában hordozza a kockázatot, hogy Moszkva válaszul leállatja az EU-ba irányuló gázexportot.

Ezért ez a megoldás csak akkor jöhet szóba, ha a tagállamok vállalják ezt a kockázatot, beletörődnek abba, hogy akár teljesen elapadhat az orosz forrás.

Egy másik lehetőség az uniós piaci beavatkozás lenne, amely azon a megfigyelésen alapul, hogy az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben kialakult energiaválság előtt a földgáz nagykereskedelmi árát az EU teljes területén a hollandiai földgáztőzsde (TTF) határozta meg, az utóbbi hónapokban viszont jelentős regionális eltérések mutatkoznak.

Az eltérések alapján az EU-t két területre, egy zöld és egy vörös zónára kellene osztani.

A zöld zónába kerülnének azok az országok, amelyekben alacsony a függőség az orosz földgázszállításoktól, és így a földgáz ára viszonylag alacsony, míg a vörös zónába az orosz szállításoktól erősen függő és a TTF-en kialakuló szintnél jóval magasabb árakkal küszködő országok tartoznának.

A javaslat szerint a vörös zónában kellene korlátozni a földgáz árát egy rugalmas, a TTF-en végbemenő mozgásokhoz igazított rendszerrel, amely a maximális árat határozná meg. Ez mindig magasabb lenne, mint a tőzsdei ár, de nem emelkedhetne a végtelenségig, így egyszerre lehetne biztosítani az ellátást és csökkenteni az orosz földgázfüggőséggel küszködő országok terheit.

Ugyanakkor a tanulmány szerzői ezzel a megoldással sem teljesen elégedettek – írja a német lap.

Az árképzési feltételek és az irányítás technikai részleteinek meghatározása ugyanis „rendkívül összetett,” és ez a bonyolultság a rendszerhez csatlakozó tagállamok számának emelkedésével együtt növekedne.

Azt is kiemelték, hogy „nagy kihívás” lenne biztosítani, hogy a földgáz ilyen erőteljes piaci beavatkozás mellett is eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá – idézte a Napi.hu az energiaügyekért felelős tagállami miniszterek szombati tanácskozásának előkészítő munkálatai részeként készült elemzést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük