Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kipusztulhatnak a szúnyogok – A klímaváltozás lesz a szúnyogok végzete?


A melegebb környezetben élő szúnyogok kevésbé hatékonyan tudnak a saját betegségeikkel szemben fellépni. A klímaváltozás gyengítheti a szúnyogok immunrendszerét, és felgyorsíthatja az öregedésüket – írja az ng.24.hu.

Címlapkép: Getty Images

Az ízeltlábúak különösen érzékenyek a környezeti hőmérséklet változására, így a klímaváltozásra is. A méhekre is nagy veszélyt jelent a felmelegedés, például kevesebb pollent tudnak szállítani, valamint több kórokozó támadja őket. Azonban számunkra közvetlen módon is fontos, hogy a betegségeket terjesztő rovarokkal mi történik a klímaváltozás során. Bizonyos rovarok például északabbra települhetnek korábbi élőhelyeikről, így az általuk terjesztett betegségek is új helyeken bukkanhatnak fel, gyakoribbá válhatnak.

Hogyan hat a felmelegedés a szúnyogok immunrendszerére?

Kutatók azt állapították meg, hogy a melegedés felgyorsítja a szúnyogok öregedését, és gyengíti azok immunrendszerét, így a szúnyogokat magukat megbetegítő fertőzések súlyosabb hatásúak lesznek.

A világ fertőző megbetegedéseinek 17 százalékát vérszívó szúnyogok terjesztik, évente 700 ezer ember halálát okozva, és a végzetes hatáshoz elég csupán egy szúnyogcsípés. Ezek a kórokozók a szúnyogokat nem betegítik meg, de azoknak is vannak saját kórokozóik. A szúnyogok is védekeznek a saját kórokozóik ellen, aminek egyik módszere a melanizáció: a megfertőződött szúnyog immunrendszere melaninburokba csomagolja a kórokozókat, így azok nem tudják kifejteni a szúnyogra nézve káros hatásaikat.

Azonban most kiderült, hogy ez a folyamat sérül a melegebb környezetben élő szúnyogoknál. Ezek a szúnyogok kevésbé hatékonyan tudnak a saját betegségeikkel szemben fellépni, azaz hamarabb elpusztulnak, így talán nem lesz esélyük az embert megfertőző kórokozók terjesztésére.

Mivel a felmelegedés a többi rovarra is hatással lehet ilyen módon, ennek a folyamatnak akár az egész mezőgazdálkodásra hatása lehet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük