Közzétette - Kategória - Egyéb

Kínai harci gépek tucatjai hatoltak be Tajvan légterébe – Az amerikai elnök óva inti Kínát Tajvan megszállásától


Tajvan szerint a berepülésekkel Kína a szigetország hadseregének éberségét teszteli. Kína tegnap harminc harci repülőgéppel sértette meg Tajvan légvédelmi zónáját, írja a BBC. A hétfői volt január óta a legkomolyabb incidens, ami röviddel azután történt, hogy Joe Biden amerikai elnök óva intette Kínát Tajvan megszállásától.

Képünk illusztráció

A harminc repülőgép, köztük húsz vadászgép azonban nem lépett a szigetország légterébe, ami már ellenséges cselekménynek minősült volna. A légvédelmi zóna (ADIZ) egy olyan terület, mely egy ország területén és nemzeti légterén kívül esik, de ahol a nemzetbiztonság érdekében továbbra is figyelik és ellenőrzik a külföldi repülőgépeket.

Tajvan az elmúlt időszakban egyre gyakoribb berepüléseket „szürke zónás” hadviselésnek nevezte, melynek célja a szigetország katonai reakciójának tesztelése lehet. Elemzők szerint ugyanakkor Peking az akciókat inkább egyfajta figyelmeztetésnek szánja a tajvani kormánynak, nehogy elmozduljanak a függetlenség formális kikiáltása felé.

Kína az elmúlt napokban fokozta a légi bevetések számát azt állítva, hogy csupán gyakorlatokról van szó. A hétfői berepülés részleteiről a tajvani védelmi minisztérium számolt be a Twitteren: