Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kilőtt a csomagolóanyagok ára: újabb drágulás várható a vendéglátásban


Kilőtt a csomagolóanyagok ára: a vendéglátósok hiába keresik a zöld termékeket, az elmúlt időszakban stagnál a lebomló csomagolóanyagok értékesítése. A Párizsi Egyezmény óta több mint 500 milliárd tonna nyersanyagot használtunk fel világszerte, a túllövés napja egyre előrébb kerül, és a tapasztalat az, hogy hiába mondják azt tízből nyolcan, hogy hajlandók fenntartható terméket választani akkor is, ha ez valamivel többe kerül, végül csak 20 százalék az, aki valóban így is tesz.

Fotó: Getty Images

Az infláció, a benzinár, a rezsiemelkedés, az euró-forint árfolyama, és a hamarosan bevezetésre kerülő adatszolgáltatási kötelezettség mellett még a csomagolóanyag drágulása is sújtja a vendéglátószektort. Rossz hír, hogy a papír – ami poharak, hamburger- és pizzásdobozok alapanyaga – drágult talán a legnagyobb mértékben.

A cellulóz árának jelentős növekedése miatt globális papírhiány alakult ki, amely a papír árát mintegy 30-40 százalékkal emelte, és a mai napig folyamatos emelkedést mutat. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest a csomagolóanyagok ára 40-50 százalékkal drágult, de olyan termék is van, aminek duplájára nőtt az ára. A szűkös kereslet is hajtja fel az árat, tehát további drágulás jöhet.

Az emelkedő alapanyag- és rezsiárak szükségessé tették az éttermi árak emelését is, de ez az ár sokak szerint már elérte maximumot. Éppen ezért más területeken próbálnak csökkenteni a kiadásaikon a vendéglátósok, például az olcsóbb alapanyagokat és csomagolóeszközöket használnak. Ez azt jelenti, hogy a korábbi zöld eredmények elúsztak: már kevésbé tartják szem előtt, hogy a doboz lebomlik-e használat után, de vendégek sem akarnak többet fizetni, hogy környezetbarát dobozban vigyék haza az ételt.

Az árkülönbség leginkább a poharaknál figyelhető meg: amíg egy hagyományos 2 dl-es műanyag pohár kb. 6 forint, a növényi keményítőből készülő (PLA) pohár 17 forintba kerül.

A kínai kapcsolatok felszámolása után a háborúval az orosz kapcsolatok is megszűntek. A magas szállítási költségek miatt sokan már csak európai partnerekkel dolgoznak – mondta a Pénzcentrumnak Győrvári Gábor, az Indepack Kft. ügyvezető tulajdonosa.

A tavaly júliusban megjelent korlátozó kormányrendelet elsősorban a műanyag tányérokra, szívószálra, italkeverőkre és bizonyos habdobozokra vonatkozott. Az elviteles dobozok nem kerültek a szabályozás hatókörébe, és ezek korlátozásáról továbbra sincs tervezet, legközelebb 2023-tól a műanyag poharakat szabályozzák. (A papírpoharak maradnak, függetlenül attól, hogy a belsejükben van néhány százaléknyi műanyag, hogy a nedvességgel szemben ellenállók legyenek.)

„A polisztirolnak és a polipropilénnek nem jósolok nagy jövőt (pl. sörös poharak és a vizes automaták melletti poharak). Ha a törvény nem ad egyáltalán haladékot és a műanyag poharakat egy az egyben száműzi, akkor a szakma ismét azzal fog szembesülni, hogy nem lesz megfelelő mennyiségű pohár a piacon. Továbbá a törvényalkotóknak lassan azt is be kell látniuk, hogy a mosogatható újrapohár használatának a szándékon túl nincs sok köze a környezetbarát bulizáshoz” – mondta Győrvári.

A legtöbb környezetbarát csomagolóeszköz alapanyaga a papír, de készülnek termékek cukornádból, bambuszból, fából, búzaszalmából is. Ide tartoznak a növényi keményítőből (rizs, búza, kukorica…stb) készült PLA termékek. A vendéglátóiparban jelenleg 70 százalékban hagyományos dobozokat adnak el és 30 százalék a lebomló, komposztálható csomagolóanyagok eladása. Tízből nyolcan azt mondják, hogy hajlandók fenntartható terméket választani akkor is, ha ez valamivel többe kerül, de végül csak 20 százalék az, aki valóban így is tesz.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük