Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kilónként 200 forinttal is drágulhatnak a magyarok kedvenc gyümölcsei


A rossz forint árfolyam hatása miatt a jövő héten egy-kétszáz forinttal már biztosan drágább lesz a narancs meg a banán – ezt mondta RTL Híradónak egy pécsi zöldséges. Szerinte ez a mostani 690, 790-es árakról esetleg még az 1000 forintig is felmehet.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Egy átlagos ötéves, külföldről behozott használt autó ma 4 millió forintba kerül. Halász Bertalan, a joautok.hu vezérigazgatója azonban azt mondta, hogy akár 200 ezer forinttal is drágulhatnak majd ezek, ha tartósan 400 forint környékére kerül az euró.

A Híradóban kiemelték, hogy egyetlen hét alatt öt százalékot veszítette az értékéből a forint, miután az Egyesült Államokban két közepes méretű bank is csődöt jelentett. Ezzel kapcsolatban Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője azt mondta, hogy

„a forint nagyon sérülékeny és kockázatos deviza, a befektetők igyekeznek menekülni belőle”.

Az Eurostat adatai alapján 25,8 százalékkal februárban is Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az EU-ban. Az unióban az átlagos infláció már egy számjegyű, 9,9 százalék volt – a magyar adat ennek több mint a duplája.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet vezérigazgatója szerint a kiugró hazai drágulást a kormány intézkedései okozzák.

„Az ársapkák nagyon károsak voltak az infláció alakulása szempontjából. Nagyon nehéz megértetni az emberekkel, hogy jó, ezt vagy azt a terméket viszonylag olcsóbban tudják megvenni, viszont minden egyéb termék árában megfizetik ezt a különbséget, mert a boltok nem tudnak olcsóbban adni, mint az ő beszerzési áruk”

– fejtette ki Palócz Éva. A szakértő szerint emellett a különadók, illetve a jegybank tizennyolc százalékos irányadó kamata is gerjeszti az inflációt Magyarországon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük