Közzétette - Kategória - Bereg, Szatmár és Rétköz térségi krónikái, Beregi Krónikák, Beregi sziréna, Nagydobos, Regionális hírek, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Szatmár hírei, Szatmári szíréna

Kilenc év fegyház a cigarettacsempésznek


bíróság
Nyíregyháza – Tizenhárom cigarettacsempészt ítélt nem jogerősen kettőtől kilenc évig terjedő szabadságvesztésre csütörtökön a Nyíregyházi Törvényszék – tájékoztatta a bíróság sajtószóvivője az MTI-t.Toma Attila közölte: az elsőfokú bíróság bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette és más bűncselekmények miatt az első- és a másodrendű vádlottat kilenc év, a harmadrendű vádlottat nyolc év hat hónap, a negyed-, az ötöd-, és a nyolcadrendűt öt-öt év, a hatod- és hetedrendűt pedig egyaránt négy év hat hónap letöltendő fegyházbüntetésre ítélte.

Ez a nyolc vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra – tette hozzá a szóvivő.

A büntetőügy öt másik, a jövedéki orgazdaság bűntettének kísérletét bűnsegédként elkövető vádlottját két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ők a bűncselekményben nagyrészt úgynevezett figyelőként vettek részt – közölte Toma Attila.

A tényállás lényege szerint az első- és másodrendű, ukrán állampolgárságú vádlott 2010 júliusától olyan szervezetten és összehangoltan működő csoportot hoztak létre, amelynek célja az Ukrajnából beszerzett cigaretta illegális értékesítése volt. A bűncselekménybe több ukrán és magyar állampolgárt vontak be, akiknek a cigarettát szállító járművek vezetése, a figyelés, az útvonal biztosítása, a cigaretta tárolása és a továbbértékesítésben történő közreműködés volt a feladatuk.

Az első és a másodrendű vádlott az Ukrajnában beszerzett dohányárut mesterkartonokba és nylonzsákokba csomagolta, ezeket egy ukrán állampolgár juttatta Magyarországra Szatmárcsekénél. Ott az árut külön erre a célra beszerzett zárt rakterű kisbuszokba pakolták, és több figyelő segítségével Nagydobosra vitték.

A szállítás kedvező feltételeinek biztosításához a vádlottak és társaik éjjellátó készüléket, adóvevőket és mobiltelefonokat használtak.

Nagydoboson a cigarettát a harmadrendű vádlott vette át, aki gondoskodott tárolásról, az ő feladata volt a cigaretta továbbértékesítése is, valamint aktív figyelői és felvezetői feladatokat is ellátott. Fia, a nyolcadrendű vádlott figyelő volt, de segített a pakolásban és az értékesítésben is. A negyed- és ötörendű vádlott szintén figyelő volt. A szállítmányokat az Olcsvaapátinál kompkezelőként dolgozó hatod- és hetedrendű vádlott segítségével juttatták át a Szamoson.

A bűnszervezet által Magyarországra öt alkalommal illegálisan behozott cigaretta belföldi forgalmi értéke több mint 221 millió forint volt.

Az ítélet a fellebbezések miatt nem jogerős.

MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük