Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kijött a friss lista: Ezek a legjobban és legkevesebbet fizető szakmák Magyarországon


Összesen pedig nyolc olyan ágazat van, ahol a nemzetgazdasági átlagnál jobban lehet keresni, azaz a félmillió forintot meghaladja a bruttó átlagbér.

Group of business people isolated over white background.

Továbbra is a kommunikációs és a pénzügyi és a biztosítási szektorban lehet legjobban keresni, előbbiben 838 ezer, utóbbiban 802 ezer forint az átlagkereset. Abban sincs változás, hogy még mindig megéri mérnöknek lenni Magyarországon, a harmadik helyen ugyanis a szakmai, műszaki tudományos ágazat található bruttó 704 ezer forintos átlagbérrel. Őket követi a villamos, gáz-, gőzellátás és légkondicionális szektor 681 ezer forinttal – számol be a hazai legmagasabb fizetésekről a Világgazdaság.

Az orvosok béremelése okozta viszont az elmúlt évek legszembetűnőbb változását a bérstatisztikai adatokban: 2019 elejéhez képest megduplázódott az egészségügy területén az átlagkereset, így ez a 665 ezer forintos átlagbérrel ma már az ötödik legjobban fizetett szektor, jóllehet a szakdolgozók bérrendezése még hátra van. Megelőzött tehát olyan ágazatokat, mint a bányászat, a feldolgozóipar vagy a közigazgatás, amelyek ugyancsak még a félmilliós átlag fölött találhatók.

És akik a legkevesebbet viszik haza

Szót kell ejteni még a legrosszabbul kereső ágazatokról is, sajnos ide tartozik az oktatás, ahol 448 ezer forint az átlagbér. De a szállítás, raktározás, építőipar, mezőgazdaság, kereskedelem és vendéglátás területe is a hátsó traktusban található, ez utóbbiban az átlagbér mindössze 322 ezer forint. A szociális ellátási ágazatban a legrosszabb a helyzet, ott mindössze 267 ezer forint az átlagbér.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük