Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kihalás szélére került az ősi magyar kutyafajta – Hamarosan már csak mesefigura lehet a komondor


A magyar tanyavilág eltűnésével vesztették el a funkciójukat a komondorok, pedig ez az ősi magyar fajta családi kutyának is alkalmas – mondta az InfoRádiónak Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa.

A tenyésző szavai szerint a komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajta, korábban az volt a feladta, hogy őrizze a tanyát, illetve a hozzá tartozó állatokat, de ezt a funkciót most is tökéletesen ellátják egy családi háznál, maximálisan tiszteletben tartva a családtagokat és értékeiket. Mindenkire odafigyelnek, mindenki őriznek, és nagyon gyerekkompatibilisek – sorolta Anda-Marócsek Anita.

A tenyésztő azt is megjegyezte, hogy a komondorok szőrét a közhiedelemmel ellentétben nem kell folyamatosan gondozni, valamint, hogy ezt a kutyafajtát nem ajánlják lakásba. Ugyanakkor, miután nem rohangásznak egész nap, területigényük sem túlzottan nagy. A szakértő szerint egy 7-800 négyzetméteres kertben jól megvan egy komondor. Az sem mellékes, hogy a komondor egészséges fajta, így állatorvosra csak a kötelező oltások alkalmával lehet szükség. És az sem mellékes, hogy meglepően kevés táplálékon is jól tudnak élni – tette hozzá.

Anda-Marócsek Anita szerint a fajta veszélyben van, és csak akkor lesznek 20 év múlva is komondorok, ha minél többen megismerik ezt a kutyafajtát, és lesz a tenyésztőknek egy újabb generációjuk.