Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Kifizetési tilalmat rendelt el a kormány, csak a béreket lehet utalni


Megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség – tudta meg a Telex.

MTI/Balogh Zoltán

2000-es határozatok ugyan nem titkosak, vagyis nem tartalmaznak minősített adatokat, de a kormány mégis úgy gondolja, hogy jobb őket nem kirakni a nyilvánosság elé, vagyis nem kerülnek be a Magyar Közlönybe. Ezek sorába illeszkedik a 2257/2022-es határozat, amelynek különös tartalma arról szól, hogy október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja – írta a portál.

Egy ilyen kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el. Úgy tudják, hogy négy tétel jelent kivételt ez alól: önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása; bérek és más személyi juttatások; nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások; a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Neves államigazgatási szakemberek háttérsegítségével próbálták elemzeni a határozatot, forrásaik szerint pedig alighanem arról van szó, hogy a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által még májusban bejelentett állami kiadáscsökkentéseket kell most ellenőrizni. Ez tehát valami erős nyomásgyakorlás, vagy finomabban megfogalmazva, emlékeztető lehet – vélte egy beszélgetőpartnerük. Májusban a kormány megtakarításokat fogalmazott meg a beruházási költségeken és a folyó kiadásokon, „most meg kell nézni, hogy ki mit vállalt, és ki mit teljesített.” Ennek a rendcsinálásnak az eszköze ez a rendkívüli, ráadásul nem is transzparens intézkedés – írta a portál.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük