Kiemelt cél a magyar hadiipar fejlesztése

Illusztráció Fotó: frisss.hu

Egy hónapja lépett hatályba az új Nemzeti Biztonsági Stratégia, amely kiemelten kezeli az önálló magyar katonapolitikát, és sokkal részletesebb szabályokkal rendelkezik, mint a 2012-es dokumentum, amely ezzel hatályát veszti. A stratégia kiemelt figyelmet fordít a kibertér védelmére valamint az önálló magyar hadiipar fejlesztésre.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma este adásában kiemelte, hogy 2012 óta a világhelyzet alapvetően megváltozott, ezért volt szükség új biztonsági stratégiára. Amíg a 2012-es dokumentum 51, az új már 179 pontot tartalmaz, és jóval konkrétabb célokat is megfogalmaz – hangzott el.

A dokumentum alapvető célként fogalmazza meg, hogy Magyarország Európa öt, és a világ 10 legbiztonságosabb állama közé kerüljön be 2030-ra.

Alapvető cél, a magyar nemzet védelme, és mindenki ott lehessen magyar, ahol született, ami azt jelenti, hogy Magyarország támogatja a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeket.A stratégiai kijelöli az ország legfontosabb stratégiai partnereinek listáját, amelyet Németország, Lengyelország és az Egyesült Államok vezet, majd ezt követi Európa két középhatalma, Olaszország és Franciaország.

A magyar kormány és katonapolitika szempontjából is elsődleges fontosságú Németország, ahol jövőre választásokat tartanak. A biztonság szempontjából meghatározó a NATO és az európai uniós tagság, úgy, hogy megmaradjanak a nemzetállami keretek.

„Törökország, Oroszország és Kína azon országok közé tartozik, amelyekkel Magyarország jó kapcsolat kialakítására törekszik” – hangoztatta.

A dokumentum kiemelten kezeli az ország energiabiztonsága szempontjából fontos tényezőket. Kiemelik, hogy az energiaellátás biztonsága nem biztosítható atomenergia nélkül, illetve, hogy az ország importfüggőssége földgázból 80 százalékos.

December 31-ig kaptak határidőt a minisztériumok, a rájuk eső feladatok végrehajtására. A következő időszak összes biztonságpolitikai és egyéb kérdésében ez a dokumentum állást foglal.

Önálló magyar hadiipar

A külpolitikai prioritások közül a dokumentum kiemeli azt, amit évek óta nem mondtak, ki, hogy a katonai biztonság felértékelődött. Most először kerül kimondásra, hogy önálló magyar hadiipar kell, mert jelenleg a nyugat-európai vezető hadiipari cégek diktálnak.

A stratégiai célul tűzi ki, hogy végre kell hajtani a magyar haderőfejlesztést biztosító Zrínyi 2026 stratégiát és konkrét céldátumot, amely a 2022-es évet jelöli ki arra, hogy Magyarország a GDP 2 százalékára emelje katonai kiadásait.

A dokumentum készítői már hónapokkal ezelőtt jelezték a globális járványok jelentette veszélyeket Magyarországra, a veszélyhelyzet miatt pedig a koronavírus elleni konkrét fellépés is bekerült a dokumentumba.

A biztonsági kérdésekkel kapcsolatban Nógrádi György elmondta, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú a Balkán biztonsága és Magyarország támogatja a balkáni országok uniós csatlakozását. A migráció és járványveszély összefüggéseit is kiemelték az új biztonsági stratégiában. A dokumentum kimondja, hogy Magyarország egységes migrációs politikát szeretne, de erre a jelenlegi helyzetben kevés az esély.

A V4-ek együttműködésére is kitér a dokumentum. Magyarország minden lényeges kérdésben konzultál a régió országaival, és ezért a V4-ek egyre fontosabb szerepet játszanak a NATO és az EU biztonsági.

Hirado.hu