Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, miért kaphat rengeteg magyar háztartás ilyen furcsa gázszámlát


Országosan tapasztalják, hogy alacsony volt a februárt is érintő gázszámla. Ennek az Infostart információi alapján a tavaszias meleg és az FHT-számítás az oka.

Egy gázszámlázással foglalkozó, több mint 110 ezres Facebook-csoportban többen is feltették a kérdést, hogyan lehetséges, hogy 300 köbméter gáz fogyasztása mellett mindössze 16 ezer forintos számlát kaptak.

A szakértők gyorsan helyre rakták a dolgokat, és elárulták, hogy az egyik ok az enyhe tél, emiatt a gázszolgáltatók a korábbi számlákat is korrigálják. Ugyan nem írják át azokat, de az akkor kapott kedvezmény nagyobb lesz, és ezt most érvényesítik, vagyis sávkorrekciót hajtanak végre. Ez azt jelenti, hogy a korábban piacin elszámolt mennyiséget visszaárazzák. A számla közepén megtalálhatók ezek a korrekciók.

AZ EGÉSZ ÉVRE JÁRÓ 63 645 MJ (MINIMUM 1729 KÖBMÉTER) KEDVEZMÉNYES GÁZ MINDENKINEK JÁR, AZ NEM VESZHET EL AMIATT, MERT SZOKATLANUL MELEG TELÜNK VAN

– szögezi le a lap.

A szakemberek úgy vélik, ha marad ez az időjárás, akkor a meleg idő miatt alacsonyabb összegűek lesznek a számlák, ráadásul a korábban versenypiaci áron kifizetett fogyasztást is visszakaphatjuk. Ezt mutatja az FHT-értékek változása is, azaz egy egység most többet ér, nagyobb a szám mögötte.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük