Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült miért drágább az élelmiszer Magyarországon, mint a szomszédban, ez az oka


Aki odafigyel az akciókra, annak nagyon megéri Szlovákiában bevásárolni. Ezt mondták a múlt héten a Házon Kívülnek azok a magyarok, akik akár 100 kilométert is utaznak rendszeresen egy nagybevásárlásért. Pedig a Magyar Nemzeti Bank kutatása szerint ott kicsit drágább az élelmiszer, mint Magyarországon.

A Portfolió elemzője szerint bár a statiszták szerint Szlovákia valóban drágább, de például a cigaretta 20 százalékkal olcsóbb, mint itthon. A maximálisan vásárolható mennyiségen akár 16-20 ezer forintot is lehet spórolni.

„Emellett ha talál olyan élelmiszercsoportot amelyek olcsóbbak – ilyenek a sör vagy a tejtermékek –, vagy akciósabban olcsóbbak lehetnek Szlovákiában, akkor ez így összeadva kihozhat egy olyan helyzetet, hogy még az üzemanyagköltség ellenére is megérheti nem csak a határ mentéről, hanem kicsivel messzebbről is Magyarországról átutazni” – magyarázta az RTL Híradónak Szász Péter

A jegybank adatai szerint a magyar árak utolérték az európai átlagot, Romániába viszont akciók nélkül is érdemes átmennie annak, aki olcsóbban akar bevásárolni.

A vásárlók szerint az üzemanyagon és az élelmiszeren lehet sokat spórolni. A Portfolio elemzője szerint ennek a különbségnek egyrészt a 27 százalékos áfa, másrészt az az oka, hogy Magyarország az elmúlt másfél évben rekorder volt áremelkedésben.

„Azt gondolom, hogy itt egy lélektani faktor is közrejátszik, mégpedig az, hogy Magyarországon jelentősen emelkedtek az élelmiszerárak. Tehát volt olyan hónap, amikor éves bázison több mint 40 százalékos volt az áremelkedés üteme” – mondja a szakértő.

Bár közben a fizetések is emelkedtek, de az Eurostat adatai alapján a bérek vásárlóértéke a tagállamok átlagának mindössze 67 százalékára rúg Magyarországon.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük