Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Kiderült, mennyi pénzt kaptak vissza a NAV-tól a nyugdíjas éveikre takarékoskodó magyarok


Tavaly közel 1 millió magánszemély részesült a nyugdíjcélú megtakarítása után adójóváírásban, több mint 54 milliárd forint összegben – tudta meg a NAV-tól a Grantis. A pénztáraknál 716 ezer adófizető 32,6 milliárd, a biztosítóknál 365 ezer adófizető 19,2 milliárd, a NYESZ-en megtakarítók közül 31 ezer fő 2,2 milliárd forintot igényelt visza 2022-es befizetései után.

Megérkeznek februárban a szolgáltatóktól a nyugdíj-megtakarítások után járó igazolások, ezek alapján ellenőrizhető lesz a személyi jövedelemadó visszatérítés – hívták fel a figyelmet a közvetítőcég szakértői. Az adójóváírás érvényesítésének folyamata márciusban indulhat el, amikor az szja-bevallás tervezetei is megérkeznek. A NAV tájékoztatása szerint ezek legkésőbb március 15-ig elérhetők lesznek az Ügyfélkapun, vagy papír formában postázva is lehet kérni a bevallásokat.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok évi maximum 150 ezer forintot (ebbe az egészség-, és önsegélyező pénztári befizetések is beleszámítanak), a nyugdíjbiztosítással rendelkezők legfeljebb 130 ezer forintot, a nyugdíj előtakarékossági számlán takarékoskodók pedig maximum 100 ezer forintot igényelhetnek vissza. Azok, akik több megtakarítási format is kombinálnak, évi 280 ezer forintos adójóváírást is kaphatnak.

A takarékoskodók bevallásukban 2023-ban az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseik után kívánták érvényesíteni a legtöbb kedvezményt, 716 ezer adófizető összesen 32,6 milliárd forintot. Az ezüstérmet a nyugdíjbiztosítások vitték el 365 ezer fővel és 19,2 milliárd forinttal, míg a nyugdíj előtakarékossági számlán gyűjtögetők száma a többiekéhez képest csekélyebbnek bizonyult, 31 ezer fő igényelt 2,2 milliárd forintot tavaly a 2022-es befizetéseik után.

A bevallások alapján összesen 54 milliárd forint adójóváírásra voltak ténylegesen jogosultak az adófizetők a nyugdíjbiztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj előtakarékossági számlák után, és 988 ezer fő részesült 2023-ban szja-visszatérítésben – válaszolta a Grantis kérdésére a NAV. Az egy főre jutó adójóváírás összege 54 ezer forint volt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük